Bolsonaro izazvao bijes u Izraelu izjavom o Holokaustu

Izraelski predsjednik Ruven Rivlin i muzej Jad Vašem kritikovali desničarskog lidera Brazila
854 pregleda 1 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: Reuters
Bolsonaro, Foto: Reuters

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro razbjesnio je izraelsku javnost u subotu izjavom da su zločini počinjeni tokom Holokausta u Drugom svjetskom ratu oprostivi.

Bolsonaro je, kako piše Njujork tajms, to kazao tokom sastanka sa grupom sveštenika u Rio de Žanejru, sa kojima je razgovarao o svojoj posjeti muzeju Jad Vašem u Jerusalimu ranije ovog mjeseca.

"Možemo da oprostimo, ali ne smijemo zaboraviti", kazao je on, dodavši da je bilo potrebno djelovati kako bi se osiguralo da se nešto slično ne bi ponovilo. "Oni koji zaboravljaju prošlost neće imati ni budućnost", dodao je.

Izraelski predsjednik Ruven Rivlin i muzej Jad Vašem kritikovali su desničarskog lidera Brazila.

"Nikada nećemo oprostiti niti zaboraviti", poručio je Rivlin na Tviteru. Iako nije spomenuo Bolsonara, nastavio je porukom koja je bila jasno njemu upučena.

"Politički lideri su odgovorni za oblikovanje budućnosti. Istoričari opisuju prošlost i istražuju šta se dogodilo. Ni jedni, ni drugi ne treba da se miješaju u posao onog drugog", kazao je on.

Memorijalni centar Jad Vašem, posvećen žrvama nacista tokom Drugog svjetskog rata, takođe se oglasio povodom Bolsonarovih komentara.

"Ne slažemo se sa brazilskim predsjednikom koji je kazao da Holokaust može biti oprošten", saopštili su oni, prenose izraelski mediji.

Bonus video: