Pompeo: Svim sredstvima natjerati Madura da odgovara za svoja djela

"Gledajte kako se politička i diplomatska omča steže oko Madurovog vrata", rekao je Pompeo novinarima
537 pregleda 1 komentar(a)
Pompeo u kolumbijskoj Kukuti, Foto: Fernando Vergara/AP
Pompeo u kolumbijskoj Kukuti, Foto: Fernando Vergara/AP

Sjedinjene Države će upotrijebiti sva moguća ekonomska i politička sredstva na raspolaganju kako bi predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odgovarao za krizu u svojoj državi, te će jasno dati do znanja Kubi i Rusiji da će platiti cijenu jer ga podržavaju, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo.

Pompeo je to poručio u graničnom kolumbijskom gradu Kukuti, posljednjoj stanici trodnevne posjete Čileu, Paragvaju i Peruu, državama regije u kojoj je Vašington usresređen na krizu u Venecueli i sve veću prisutnost Kine.

Maduro za privredne probleme svoje države krivi američke sankcije, a opozicionog čelnika Huana Gvaida koji se u januaru proglasio prelaznim predsjednikom pozivajući se na ustav i tvrdeći da je Madurova pobjeda na izborima 2018. bila nelegitmna, naziva američkom marionetom.

Više od tri miliona stanovnika Venecuele pobjeglo je iz države pogođene ogromnom inflacijom, nestašicama hrane i ljekova.

"SAD će nastaviti koristiti sva ekonomska i politička sredstva na raspolaganju kako bi pomogao narodu Venecuele", kazao je Pompeo nakon posjete migrantima u skloništu u Kukuti, graničnim mostovima i skladištu s humanitarnom pomoći. "Koristeći sankcije, ukidanje viza i druga sredstva, obvezujemo se da ćemo režim i one koji ga podržavaju učiniti odgovornima za njihovu korupciju i represiju demokratije", dodao je. Kritičari upozoravaju kako bi stroge sankcije mogle naštetiti samom narodu Venecuele, prenosi Hina.

Većina zapadnih zemalja priznala je Gvaida kao privremenog predsjednika, no Rusija i Kina stoje uz Madura.

"Gledajte kako se politička i diplomatska omča steže oko Madurovog vrata", rekao je Pompeo novinarima prije no što je krenuo nazad prema SAD. "I Kubanci moraju shvatiti da će biti cijene zbog podrške Maduru", upozorio je. "A takav isti razgovor ćemo imati i s Rusima".

Vašington je već uveo niz sankcija protiv Madurove vlade u pokušaju da ga zbaci s vlasti, no on i dalje ima podršku državne vojske. Američko ministarstvo finansija u petak je na crnu listu dodalo još četiri kompanije i devet brodova, od kojih neki navodno dovoze naftu Kubi.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trampa Džon Bolton u petak je najavio da će u srijedu održati govor kubanskim emigrantima u Miamiju o mjerama koje će Bijela kuća preduzeti prema Venecueli, Kubi i Nikaragvi, državama koje je prozvao "troikom tiranije".

Iako još nije donijeta konačna odluka o mjerama koje bi Bolton trebao najaviti, Trampova vlada razmatra niz opcija, poput novih ciljanih sankcija i dodatnih poslovnih restrikcija nad komunističkom ostrvskom državom koje je ublažio prethodni predsjednik Barak Obama, otkrivaju dva izvora.

Bonus video: