OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI IZBORA U IZRAELU

Likud i Plavo bijelo imaju isti broj poslanika: Hoće li Netanjahu nadmašiti Ben Guriona?

Netanjahu jedini ima dovoljno potencijalnih partnera da obrazuje vladajuću koaliciju
331 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Centralna izraelska izborna komisija objavila je večeras konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 9. aprila, na osnovu kojih je konzervativni Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua sa 35 poslanika izjednačen sa glavnim rivalom savezom partija centra Plavo bijelo (Kahol Lavan).

Očekuje se da će sjutra uveče predsjednik Izraela Reuven Rivlin, kada mu zvanično budu predstavljeni rezultati, zatražiti od Netanjahua da obrazuje novu vladu.

Netanjahua je dovoljno predstavnika partija predložilo da bude mandatar tokom dva dana konsultacija s predsjednikom Rivlinom.

Iako i Netanjahuov Likud i rivalska stranka Plavo bijelo imaju isti broj poslanika, Netanjahu jedini ima dovoljno potencijalnih partnera da obrazuje vladajuću koaliciju.

U nju će po svoj prilici ući dvije vjerske partije Šas i Ujedinjena Tora judaizam sa po osam poslanika, Unija desničarskih partija i stranka Izrael naš dom sa po pet i partija centra Kulanu sa četiri mjesta u Knesetu, parlamentu.

Očekuje se da vladajuća koalicija ima 65 poslanika od ukupno 120 u Knesetu.

U ponedjeljak je lider sekularne desničarske partije Izrael naš dom (Izrael Bejtenu), bivši ministar odbrane Avigdor Liberman preporučio Netanjahua za mandatara, ali je rekao da neće odustati od svog stava prema religiji i zakonu o obaveznom služenju vojnog roka ultraortodoksnih Jevreja u koaliciji u kojoj će preovladavati religiozni desničari.

Može se očekivati da sukob vjerskih i sekularnih desničarsih partija malo oteža pregovore o koaliciji.

Netanjahu je na vlasti već više od deset, a ukupno više od 13 godina.

Ako bude premijer, 69-godišnji Netanjahu u julu će nadmašiti oca nacije, prvog izraelskog premijera Davida Ben Guriona, po broju godina na čelu vlade.

Netanjahu će imati na raspolaganju 28 dana uz mogućnost produženja od dvije nedjelje da obrazuje svoju petu vladu.

On je večeras obećao da će biti premijer i Jevreja i nejevreja.

"Želim da svi djelovi izraelskog društva Jevreji i nejevreji budu jedno, integralni dio izuzetne priče o uspjehu poznate kao država Izrael", rekao je Netanjahu u Jerusalimu.

Preporučujemo za Vas