Akihito ritualno obavijestio bogove o abdikaciji

Šinto, religija stara možda i koliko sam Japan, predstavlja bogatu mješavinu narodnih predanja, obožavanja prirode i japanske nacije
382 pregleda 0 komentar(a)
Japanski car Akihito, Foto: Reuters
Japanski car Akihito, Foto: Reuters

Japanski car Akihito molio se danas u svetilištu i tako ritualno obavijestio šintoističke bogove o svojoj skoroj abdikaciji.

Akihito (85) sići će s prijestola 30. aprila, što će biti prva abdikacija nekog japanskog cara u posljednja dva vijeka. I prije toga je careva abdikacija bila rijetka pojava u istoriji Japana.

Prestolonasljednik, princ Naruhito, na presto hrizanteme će sjesti 1. maja.

Akihito je ritual "Šinecu no Gi" izveo u okviru procedure nasleđivanja u hramu Ise na zapadu Japana.

Car je ušao u hram a zvaničnici carke palate su nosili dva carska blaga, mač i dragulj. Treće blago, ogledalo, pohranjeno je u hramu. Blaga su sa carem putovala iz palate u Tokiju. Ta tri predmeta biće predata Naruhitu po proglašenju za cara.

Ceremoniji je prisustvovala i Akihitova ćerka Sajako Kuroda, prvosveštenica u hramu Ise.

Ise je bio centar obožavanja japanskih careva i i dalje privlači političke i poslovne lidere.

Nekada se vjerovalo da su japanski carevi direktni potomci boginje sunca Amaterasu, koja boravi u hramu Ise i koja se nalazi na čelu "jaojorozu", odnosno, po šintoističkoj religiji, osam miliona bogova svih stvari.

Rituale u Iseu izvodi carska porodica, a car je bio prvosveštenik sve do 1945, do kada je šinto bio državna religija, a car se smatrao živim bogom.

Šinto, religija stara možda i koliko sam Japan, predstavlja bogatu mješavinu narodnih predanja, obožavanja prirode i japanske nacije.

Bonus video: