Vratilo se 110 Kosovara iz Sirije

I državljanin BiH, osumnjičen da se borio na strani Islamske države u Siriji, vraćen je u Bosnu i pritvoren
2462 pregleda 2 komentar(a)
Povratnici iz Sirije u centru za azil u Prištini, Foto: Reuters
Povratnici iz Sirije u centru za azil u Prištini, Foto: Reuters

Kosovo je juče vratilo 110 svojih građana iz Sirije, uključujući džihadiste koji su pošli da se bore u tamošnjem građanskom ratu, kao i 74 djece.

Nakon propasti samoproglašenog kalifata Islamske države u Siriji i Iraku, države širom svijeta su na mukama zbog militanata i njihovih porodica, koji žele da se vrate.

Više od 300 Kosovara je otišlo u Siriju od 2012, a poginulo je 70 muškaraca koji su se borili na strani militantnih grupa.

„Danas, u ranim jutarnjim časovima, sprovedena je vrlo osjetljiva i značajna operacija uz pomoć SAD”, rekao je novinarima kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri.

On nije precizirao koju ulogu su imale SAD, ali je avion sa američkom zastavom viđen na prištinskom aerodromu dok je trajala operacija, prenio je Rojters.

Vlasti su saopštile da je među osobama koje su se vratile četvorica boraca, 32 žene i 74 djece, uključujući devetoro bez roditelja.

Četvorica boraca su odmah uhapšeni, a državni tužilac je najavio podizanje optužnica.

Policija je saopštila da je 30 kosovskih boraca, 49 žena i osmoro djece i dalje u zonama sukoba.

„Nećemo stati dok ne vratimo sve naše državljane i svako ko je počinio bilo kakvo krivično djelo kao dio tih terorističkih organizacija suočiće se sa pravdom”, rekao je Tahiri.

„Kao Kosovo, ne možemo dozvoliti da naši građani budu prijetnja za Zapad i za naše saveznike.”

Međunarodne i lokalne bezbjednosne agencije su ranije upozorile na rizik od boraca koji se vraćaju.

Kosovo je 2015. usvojilo zakon kojim se učešće u stranim sukobima kažnjava sa do 15 godina zatvora.

„Ovom repatrijacijom, Kosovo je dalo važan primjer svim članicama globalne koalicije za poražavanje ISIS i međunarodne zajednice, koji bi trebalo slijediti. Pozdravljamo saosjećanje koje su pokazali prihvatanjem povratka tako velikog broja civila”, saopštila je američka ambasada u Prištini.

Bosanske vlasti su saopštile da je državljanin BiH, osumnjičen da se borio na strani ID u Siriji, vraćen u Bosnu i pritvoren.

Lokalni mediji su objavili da je riječ o Ibru Ćufuroviću (24) iz Velike Kladuše, kojeg je, sa Arminonm Čurtom (22), iz Sarajeva, zarobila kurdska milicija prije duže od godinu.

U BiH je osuđeno 46 osoba koje su se vratile iz Sirije ili Iraka posljednjih nekoliko godina.

Prema podacima obavještajne službe, 241 odraslih i 80 djece je pošlo iz BiH ili bosanske dijaspore 2012-2016 u Siriju ili Irak, gdje je rođeno 150 djece. Tamo je ostalo oko 100 odraslih, uključujući 49 žena, dok je najmanje 88 ubijeno ili umrlo.

Nekoliko žena sa djecom, uključujući Čufurovićevu suprugu, zatražilo je od bosanskih vlasti da im se omogući povratak kući, ali još ne postoji jasna politika o tome kako postupiti sa njima jer djeca nemaju državljanstvo BiH.

Bonus video: