AMERIČKI SENATOR NAJAVIO SANKCIJE

"Nema šanse da Turska dobije i F-35 i S-400"

"Kupovina velike količine vojne opreme iz Rusije je aktivnost zbog koje sankcionišemo svakoga u svijetu, uključujući i Tursku. I ne postoji način koji će im obezbijediti F-35, pored S-400 koji bi zaista mogao da nadzire tehnologije koje imamo u F-35. Tako da je to nemoguće da se dogodi", rekao je senator Robert Menendez
2893 pregleda 4 komentar(a)
Sistem S-400, Foto: Vitaly V. Kuzmin/Wikimedia Commons
Sistem S-400, Foto: Vitaly V. Kuzmin/Wikimedia Commons

SAD će nametnuti sankcije Turskoj i zamrznuti isporuku borbenih aviona F-35 ukoliko Ankara nastavi sa kupovinom ruskog sistema za protivraketnu odbranu S-400.

To je izjavio je američki senator Robert Menendez, a prenosi grčki list Katimerini.

"Nema šanse da dobiju F-35. Biće sankcionisani i to je u skladu sa zakonom. Kupovina velike količine vojne opreme iz Rusije je aktivnost zbog koje sankcionišemo svakoga u svijetu, uključujući i Tursku. I ne postoji način koji će im obezbijediti F-35, pored S-400 koji bi zaista mogao da nadzire tehnologije koje imamo u F-35. Tako da je to nemoguće da se dogodi", rekao je Menendez u intervjuu za Katimerini.

Demokratski senator rekao je da i najjače pristalice sporazuma sa Turskom oko F-35 i drugi američki zvaničnici koji vjeruju da je Turska još uvijek glavni bezbjednosni partner SAD u regionu, "vrlo jasno" znaju da se to "jednostavno ne može dogoditi", prenosi Tanjug.

Na pitanje da li će SAD razmotriti razmještanje američkih vojnih baza iz Turske u Grčku ako odnosi između Vašingtona i Ankare nastave da se pogoršavaju, Menendez je rekao da je sve moguće, iako ne vjeruje da će se to dogoditi, jer, kako je rekao, SAD će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitile nacionalnu bezbjednost, uključujući razmiještanje svoje baze.

Preporučujemo za Vas