Amnesty International kritikovala Zapad zbog naoružavanja Saudijske Arabije

"Sve strane u sukobu su više puta prekršile međunarodno pravo"
0 komentar(a)
Kapitol hil, Foto: Shutterstock
Kapitol hil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.03.2018. 08:54h

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) osudila je danas zapadne zemlje zbog snabdijevanja oružjem Saudijske Arabije i njenih saveznika koje optužuje za ratne žločine u Jemenu.

"Postoji dovoljno dokaza da je neodgovorno snabdijevanje oružjem koalicije koju predvodi Saudijska Arabija izazvalo ogromnu štetu civilima u Jemenu", rekla je Lin Maluf, zadužena za istraživanja AI o Bliskom istoku.

Uoči godišnjice vojne intervencije u Jemenu, koja je počela 26. marta 2015, organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi i niz potencijalnih ratnih zločina koje je dokumentovala.

"Sve strane u sukobu su više puta prekršile međunarodno pravo", navodi AI.

Civilne žrtve nisu spriječile SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Španiju, Italiju da isporučuju oružje koaliciji pod vođstvom Saudijske Arabije oružje u vrijednosti od više milijardi dolara, rekla je Lin Maluf, dodajući da se na taj način krši Sporazum o trgovini oružjem.

Američka vlada je juče odobrila ugovore o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji za više od milijardu dolara.

Koalicija pod saudijskim vođstvom u Jemenu se bori protiv pobunjenika. U tom ratu je poginulo više od 10.000 ljudi a Jemen je doveden do ivice gladi.

Rijad se suočava s međunarodnim kritikama zbog stradanja civila u vazdušnim udarima i bombardovanja pijaca, bolnica i drugih civilnih meta.

Bonus video: