IZBJEGLICE BLIZU LINIJE FRONTA

UN: Borbe u Libiji stigle do migrantskog centra

Stanje u ovim pritvornim centrima je sve teže, stižu izvještaji da čuvari napuštaju svoja mjesta i ostavljaju ljude zarobljene unutra
341 pregleda 0 komentar(a)
Tripoli (ilustracija), Foto: HANI AMARA/Reuters, HANI AMARA/Reuters
Tripoli (ilustracija), Foto: HANI AMARA/Reuters, HANI AMARA/Reuters

Borbe u glavnom gradu Libije Tripoliju stigle su do pritvornog centra gdje se nalaze stotine migranata i izbjeglica, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretar UN rekao je da je UN agencija za pomoć dobila izvještaje da su učesnici u borbama ušli u pritvorni centar Kasr Ben Gašir u kome se nalazi oko 890 izbjeglica i migranata.

Centar se nalazi 20 kilometara južno od centra Tripolija.

Prema navodima UN oko 3.600 izbjeglica i migranata smješteni su u zatvorskim centrima blizu linija fronta gdje se bori Libijska nacionalna vojska, koju predvodi komandant Kalifa Haftar, sa drugim nacionalnim milicijama povezanim sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Pet pritvornih centara se nalaze u oblastima već zahvaćenih borbama dok je šest u blizini mjesta gdje se odvijaju sukobi.

Stanje u ovim pritvornim centrima je sve teže, stižu izvještaji da čuvari napuštaju svoja mjesta i ostavljaju ljude zarobljene unutra", rekao je Dižarik i dodao da je jedna od lokacija bez pijuće vode danima.

Libija je postala glavno tranzitno mjesto za afričke migrante i izbjeglice na putu ka Evropi poslije pobune u kojoj je svrgnut i ubijen Muamar Gadafi 2011. godine.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije u borbama je poginulo više od 270 ljudi, uključujući civila, a ranjeno je oko 1.300, dok je više od 30.000 ljudi raseljeno. Haftar, koji kontroliše istok zemlje je 4. aprila krenuo u ofanzivu na glavni grad Tripoli.