Putin: Pjongjang spreman na denuklearizaciju ako dobije garancije

Putin je naveo da je Kim spreman da ide ka denuklearizaciji, ali da će tim putem nastaviti kada dobije čvrste garancije. On međutim nije precizirao o kakvim garancijama je riječ
441 pregleda 1 komentar(a)
Putin sa Kim Džong Unom, Foto: Reuters
Putin sa Kim Džong Unom, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je poslije razgovora sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom da je Pjongjang spreman da nastavi ka denuklearizaciji, ali da su mu potrebne ozbiljne bezbjednosne garancije da to i učini.

Putin je rekao da će biti voljan da sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom podijeli detalje samita na ostrvu Ruski, povezanom mostom sa Vladivostokom, i dodao da "nema tajni".

Ruski predsjednik je naveo da ga je i sam Kim ohrabrio da objasni Trampu nijanse u stavu Pjongjanga.

Putin je naveo da je Kim spreman da ide ka denuklearizaciji, ali da će tim putem nastaviti kada dobije čvrste garancije. On međutim nije precizirao o kakvim garancijama je riječ.

Ranije danas, Putin je izrazio uvjerenje da će Kimova posjeta Rusiji "pomoći da se bolje razumije šta treba da bude urađeno za rješavanje situacije na Korejskom poluostrvu, šta dvije zemlje mogu da učine zajedno i šta Rusija može da uradi da podrži pozitivne procese koji su u toku".

Samit Kima i Putina uslijedio je poslije godinu dana intenzivnih diplomatskih aktivnosti Sjeverne Koreje u cilju ukidanja međunarodnih sankcija toj zemlji zbog njenih nuklearnog i raketnog programa.

Kim je do sada imao četiri samita s kineskim predsjednikom Si Đinpingom, tri s južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom, dok se s američkim predsjednikom Trampom sastao dva puta.

Kimov drugi samit s Trampom, u februaru u Vijetnamu, okončan je bez dogovora i njegov put u Rusiju odražava želju da izvrši veći pritisak na Vašington i da pokaže određenu nezavisnost od Pekinga.

Putinu sastanak s Kimom pruža priliku da poveća mogućnost za potencijalnu ulogu posrednika. On je odmah rekao da je spreman da podijeli detalje sastanka s Trampom.

Ruski lider je kazao da i Moskva i Vašington žele da Pjongjang sprovede denuklearizaciju. Na početku današnjeg razgovora Putin je pohvalio Kima za učešće u dijalogu sa SAD.

Bonus video: