Si Đinping poručio da želi transparentne i održive projekte

On je rekao da Novi putevi svile nisu "ekskuzivan klub rezervisan samo za neke i da promovišu "zajednički razvoj i prosperitet"
336 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: AP
Si Đinping, Foto: AP

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas u Pekingu da želi "transparentne" i "održive" projekte za budžete zemalja koje učestvuju u njegovoj inicijativi "Pojas i put".

Na otvaranje Drugog foruma posvećenom ovoj inicijativi, koji je okupio oko četrdeset šefova vlada i država, Si je obećao "nultu toleranciju" za korupciju u okviru inicijative koju poneki optužuju da nije transparentna.

Kritičari Sijeve inicijative za međunarodnu saradnju zamjeraju mu da favorizuje firme bazirane u Kini i da ona predstavlja "dužničku zamku" za zemlje koje dobijaju zajmove od kineskih banaka za izgradnju infranstrukture.

"Sve treba da bude urađeno na transparentnan način i treba da imamo nultu toleranciju za korupciju", rekao je Si Đinping.

On je rekao i da će Kina promovisati "zeleni" razvoj dok je neki optužuju da projekti kao što su brane i termoelektrane na ugalj ponekad donose štetu životnoj sredini.

Si Đinping je rekao da Novi putevi svile nisu "ekskuzivan klub rezervisan samo za neke i da promovišu "zajednički razvoj i prosperitet".

U Pekingu tom skupu, između ostalih, prisustvuju ruski predsjednik Vladimir Putin, italijanski premijer Đuzepe Konte, čija zemlja je prošlog mjeseca postala prva zemlja članica Grupe sedam industrijalizovanih zemalja koja se pridružila kineskoj inicijativi.

Medju prisutnim su i egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi, grčki premijer Aleksis Cipras i švajcarski premijer Uli Maurer.

Najveći broj zapadnoevropskih zemalja obazriv je, međutim, prema ovom kineskom projektu i na skup su poslali ministre, a Vašington nije poslao nikog.

Od pokretanja inicijative 2013. godine Kina je investirala ukupno 80 milijardi dolara u razne projekte a banke su dale zajmove ukupne vrijednosti između 175 i 265 milijardi dolara, rekao je Sjao Veiming, visoki kineski zvaničnik zadužen za taj program.

Bonus video: