Vođa grupe koja je isplanirala napade na Šri Lanki poginuo u jednoj od eksplozija

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je grupu National Thowheeth Jama'ath i širio je ekstremističku ideologiju u raznim djelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organizovanje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u decembru
225 pregleda 1 komentar(a)
Šri Lanka: Vojnik ispred džamije u Kolombu, Foto: Reuters
Šri Lanka: Vojnik ispred džamije u Kolombu, Foto: Reuters

Vođa ekstremističke grupe, koja je isplanirala više samoubilačkih napada na Šri Lanki, poginuo je u jednoj od eksplozija u napadu, izjavio je predsjednik Maithripala Sirisena.

Sirisena je rekao novinarima kako je potvrđeno da se Zaharan Hašim raznio bombom u jednom od luksuznih hotela koji su, uz crkve, bili meta nedjeljnih napada. Tu su informaciju potvrdili lokalni istražitelji.

Po njegovim riječima, radikalni sveštenik Zaharan Hašim poginuo je u hotelu Šangri-La u prijestonici Kolombu, prenosi BBC. On je navodno predvodio napad na taj hotel a s njim je bio i drugi bombaš identifikovan kao Ilham.

Sirisena je takođe rekao kako šrilanske obavještajne službe vjeruju da je oko 130 sumnjivih osoba povezanih s Islamskom državom u zemlji te da policija traga za njih 70 koji su još uvijek u bijegu.

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je grupu National Thowheeth Jama'ath i širio je ekstremističku ideologiju u raznim djelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organizovanje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u decembru.

Visoki vojni zvaničnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i upoređivali ih s onima bombaša samoubice te su utvrdili da je poginuo. U toku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.

U međuvremenu su šrilanske zdravstvene vlasti smanjile broj poginulih u nedjeljnim napadima, rekavši kako mogu potvrditi da su poginule 253 osobe. Prethodno je policija objavila kako je poginulo 359 ljudi.

Sigurnost na Šri Lanki podignuta je na još veći nivo i mnoge su džamije otkazale molitve u petak zbog stanja sigurnosti.

Bonus video: