Finansijski udarac: Bombaški napadi će turizam Šri Lanke koštati 1,5 milijardi dolara

Od Velike Britanije do Izraela i Holandije više zemalja pozvalo je svoje državljanje da izbjegavaju dolazak u Šri Lanku ili da napuste zemlju ako se tamo nalaze
432 pregleda 0 komentar(a)
Crkva Sv. Sebastijana nakon napada, Foto: Manish Swarup/AP
Crkva Sv. Sebastijana nakon napada, Foto: Manish Swarup/AP

Turistički sektor Šri Lanke mogao bi ove godine da ima gubitke do 1,5 milijardi dolara kao posljedica uskršnjih napada na crkve i hotele u toj zemlji, saopštilo je danas ministarstvo finansija Šri Lanke.

"Turizam će biti najteže pogođen sektor", rekao je ministar finansija Mangala Samaravera na konferenciji za novinare i dodao da se očekuje pad dolazaka od 30 odsto, što znači gubitak od 1,5 milijardi dolara.

Šri Lanka je imala rekordni dolazak turista 2018. godine od 2,33 miliona.

Od Velike Britanije do Izraela i Holandije više zemalja pozvalo je svoje državljanje da izbjegavaju dolazak u Šri Lanku ili da napuste zemlju ako se tamo nalaze.

Britanski ogranak turoperatera TUI vratiće sve svoje klijente koji borave u Šri Lanki i otkazuje sva putovanja prodata za tu destinaciju.

"Poslije odluke britanskog ministarstva spoljnih poslova da pozove građane da izbjegavaju odlazak u Šri Lanku TUI Velika Britanija odlučio je da vrati avionom u Veliku Britaniju sve svoje klijente koji su tamo na odmoru i otkaže sve boravke od petka", saopštila je ta grupa, čija matična kompanija je u Njemačkoj.

Australija je ocijenila danas da je vjerovatno da će tamo biti novih napada dok se nastavlja potraga za osumnjičenim napadačima.

Stotine Holanđana koji su u Šri Lanki biće vraćeni u Holandiju narednih dana, naveo je fond za garancije u turističkom sektoru dok Francuska preporučuje svojim građanima da ograniče kretanje na glavni grad Kolombo, kao i da se drže dalje od vjerskih mjesta i okupljanja širom ostrva.

Bombaši samoubice napali su prošle nedjelje ujutro crkve hrišćanske manjine i luksuzne hotele, kada je poginulo 253 ljudi. Za napade je odgovornost preuzela Islamska država. Jedan šrilankanski zvaničnik je za napade okrivio odmetnute članove malih lokalnih muslimanskih ekstremističkih grupa.

Bonus video: