Vikiliks: Amerika pokušava da osudi Asanža na smrtnu kaznu

Asanž je uhapšen 11. aprila ove godine, nakon što mu je poništena odluka o azilu i izbačen je iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina
698 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Američke vlasti pokušavaju da osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža optuže za špijunažu kako bi mogla da mu bude izrečena smrtna kazna, tvrdi danas "Vikiliks".

"Američko Ministarstvo pravde pokušava da protiv Džulijana Asanža izgradi slučaj na osnovu Zakona o špijunaži. Prema Zakonu o špijunaži, osuda može biti smrtna kazna", naveo je "Vikiliks" na svom nalogu na Tviteru, prenosi Tanjug.

Asanž je portal "Vikiliks" osnovao 2006. godine kako bi mogao da objavljuje povjerljive informacije o aktivnostima vlada više zemalja, uključujući SAD.

Osnivač "Vilikiksa" našao se 2010. na naslovnicama širom svijeta kada je u aprilu objavio snimak pod nazivom "Kolateralno ubistvo", na kojem se vidi kako su američki piloti ubili 18 osoba, među kojima dva novinara agencije Rojters, iz helikoptera u Iraku.

On je objavio i povjerljiva vojna i diplomatska dokumenata SAD o ratovima u Avganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine.

Asanž je uhapšen 11. aprila ove godine, nakon što mu je poništena odluka o azilu i izbačen je iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.

Bonus video: