ZBOG KRŠENJA USLOVA KUĆNOG PRITVORA

Venecuelanski sud naredio hapšenje opozicionara Leopolda Lopesa

Lopes se u utorak pojavio ispred vojne baze u Karakasu s opozicionim liderom Huanom Gvaidom koji je tada, u pratnji grupe naoružanih vojnika, pozvao vojsku da zbaci Madura
508 pregleda 1 komentar(a)
Leopold Lopes, Foto: Reuters
Leopold Lopes, Foto: Reuters

Vrhovni sud Venecuele izdao je danas nalog za hapšenje istaknutog opozicionog aktiviste Leopolda Lopesa koji se sklonio u Ambasadu Španije u Karakasu, pošto se pridružio pokušaju zbacivanja socijalističkog predsjednika zemlje Nikolasa Madura.

Sud je naložio policiji da uhapsi Lopesa zbog kršenja uslova kućnog pritvora, navodi Asošiejted pres.

Lopes se u utorak pojavio ispred vojne baze u Karakasu s opozicionim liderom Huanom Gvaidom koji je tada, u pratnji grupe naoružanih vojnika, pozvao vojsku da zbaci Madura.

Pošto se vojska nije odazvala na Gvaidov poziv, Lopes je sa porodicom našao utočište u rezidenciji čileanskog ambasadora, a potom su prešli u Ambasadu Španije.

Lopes je dvije godine bio u kućnom pritvoru zbog vođenja antivladinih protesta 2014. godine.

Poziv Gvaida vojsci da se pobuni doveo je do velikih demonstracija podrške, posebno u Karakasu gdje je bilo okršaja pristalica opozicije i snaga bezbjednosti.

Međutim, Maduro je u utorak uveče rekao da je osujetio pokušaj puča za koji je optužio Bijelu kuću, a 27 venecuelanskih vojnika zatražilo je azil od brazilske misije u Karakasu.

Preporučujemo za Vas