Borel: Lopez je gost u španskoj ambasadi, azil bi morao da zatraži u Španiji

Venecuelanski ambasador je osudio špansku vladu što je dozvolila Lopezu da govori iz španske rezidencije i da odatle poziva Venecuelance na pobunu, navodeći da je to kranje neprikladno
264 pregleda 0 komentar(a)
Lopez, Foto: Reuters
Lopez, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2019. 18:08h

Vršilac dužnosti španskog ministra spoljnih poslova Žozep Borel rekao je danas da je venecuelanski antivladin aktivista gost u španskoj ambasadi u Karakasu, koja ne može biti pretvorena u centar za političke aktivnosti.

Borel je rekao da opozicionar Leopldo Lopez nije zatražio politički azil i ne može to da uradi jer ako bi htio morao bi da ga zatraži u Španiji.

"On je gost i primljen je kao gost. Ne možemo dozvoliti da španska ambasada bude centar političke aktivnosti u Venecueli", rekao je Borel u obraćanju novinarima danas tokom posjete glavnom gradu Libana, Bejrutu.

Venecuelanski opozicionar Leopoldo Lopesz sklonio se u španskoj ambasadi u Karkasu u utorak neposredno pošto je prekršio kućni pritvor da se pridruži pokušaju vojnog puča protiv venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura prošlog utorka.

On je pritvoren 2014. zbog predvođenja protesta protiv Madurove vlasti.

Lopez se juče obratio novinarima na ulazu u rezidenciju španskog ambasadora u glavnom gradu Venecuele, Karakasu, i pozvao narod Venecuele da podrži opozicionog vođu Huana Gvaida.

To je naišlo na osudu venecuelanskog ambasadora u Madridu i produbilo tenzije između Karakasa i Madrida.

Venecuelanski ambasador je osudio špansku vladu što je dozvolila Lopezu da govori iz španske rezidencije i da odatle poziva Venecuelance na pobunu, navodeći da je to kranje neprikladno.

"Neuobičajeno je da Lopez koristi rezidenciju ambasadora kao operacionalnu bazu da podstiče na vojnu pobunu", rekao je venecuelanski ambasador.

Najviši sud Venecuele naredio je hapšenje Lopeza, ali Španija je odbila da ga preda venecuelanskim vlastima.

Španija navodi da ukoliko Lopez želi da traži politički azil, on to može da uradi samo u Španiji.

Bonus video: