Spor u pozadini blještavila: Evrovizija u sjenci sukoba Izraela i Palestinaca

Propalestinski aktivisti su pozvali pristalice da im se „pridruže u ometanju najnovije izraelske PR predstave” i da učestvuju u „Nedjelji akcije protiv Evrovizije u Tel Avivu”
1716 pregleda 1 komentar(a)
Privođenje stranog aktiviste tokom protesta protiv uništavanja palestinskih kuća na Zapadnoj obali, Foto: Reuters
Privođenje stranog aktiviste tokom protesta protiv uništavanja palestinskih kuća na Zapadnoj obali, Foto: Reuters

Dok se reklame za ovogodišnje takmičenje Pjesma Evrovizije 2019. postavljaju širom Tel Aviva, u pozadini blještavila festivala je spor između Izraela i međunarodnog propalestinskog pokreta za bojkot.

Kada je Izrael prošle godine izabran za domaćina ovogodišnjeg takmičenja, događaja visokog profila na kojem učestvuju 42 države, pokret Bojkot, deinvestiranje, sankcije (BDS) ga je identifikovao kao metu svoje kampanje vršenja pritiska na vlade, kompanije, izvođače da izoluju Izrael.

Čak i dok izraelski radnici postavljaju bine i rasvjetu duž mediteranske obale Tel Aviva, neki se boje da bi pristalice bojkota mogle iskoristiti prenos uživo događaja koji će se održati od 14. do 18. maja da organizuju protest.

BDS je pozvao umjetnike i emitere da ignorišu događaj, tvrdeći da je njegovo održavanje u Tel Avivu ravno „krečenju putem umjetnosti” politike Izraela prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Lokalni TV domaćin događaja, izraelski javni servis Kan, kaže da ne zna šta da očekuje.

Međutim, u izvještajima izraelskih medija se izražava zabrinutost da bi aktivisti mogli da poremete takmičenje iz publike ili da bi neki izvođač mogao izvesti protest na sceni.

Rojters navodi da se očekuje da na bezbjednost otpadne deset odsto ukupnih troškova za događaj koji organizuje Kan.

Portparolka javnog servisa je saopštila da vjeruje da je to neoubičajeno velika cifra.

„Ovdje se dešava nešto veliko”, rekao je povodom događaja Cahi Gavrijeli, šef radne grupe protiv BDS u okviru izraelskog ministarstva za strateške poslove.

„To je veliki brend i druga strana definitivno pokušava da ga sabotira.”

BDS, koji je pokrenut 2005. i na čijem su čelu palestinski aktivisti, predstavlja se kao globalni pokret za vršenje pritiska na Izrael da prekine okupaciju palestinskih teritorija. Izrael tvrdi da neke pristalice bojkota pozivaju i na ukidanje Izraela pa je vlada pokrenula intenzivnu kontrakampanju, kontrirajući napadima BDS i optužujući neke pobornike za antisemitizam i povezanost sa militantnim grupama poput Hamasa i Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

Lideri BDS-a odbacuju izraelske optužbe i kažu da je njihova kampanja nenasilni protestni pokret koji se protivi svim oblicima diskriminacije, uključujući antisemitizam. Oni poriču veze sa militantnim grupama.

Propalestinski aktivisti su na društvenim mrežama pozvali pristalice da im se „pridruže u ometanju najnovije izraelske PR predstave” i da učestvuju u „Nedjelji akcije protiv Evrovizije u Tel Avivu”.

Poručili su da to podrazumijeva „glasne, vidljive, masovne nenasilne akcije i proteste”.

Gavrijelijev kabinet je saopštio u četvrtak da su aktiviste BDS-a upotrijebili 232 lažna naloga na Tviteru, uključujući botove i trolove koji, kako je navedeno u saopštenju, „koordinisanim neautentičnim ponašanjem” prikupljaju podršku za taj događaj.

BDS je to odbacio kao „propagandne laži” sa ciljem da se prikriju „izraelski ratni zločini protiv Palestinaca i višedecenijski sistem vojne okupacije”.

„Ovo izdanje Evrovizije će ostati upamćeno...kao tužni neuspjeh izraelske propagandne mašine”, rekla je Alija Malak iz palestinske Kampanje za akademski i kulturni bojkot Izraela, grupe koja je članica BDS.

Rojters piše da nijedna država ni emiter nisu uslišili pozive BDS da se povuku sa događaja.

Palestinci žele svoju državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, sa Jerusalimom kao prijestonicom. Više od 400.000 izraleskih naseljenika živi u naseljima na Zapadnoj obali koje Palestinci i mnoge države smatraju ilegalnim na osnovu Ženevskih konvencija, koje zabranjuju naseljavanje zemlje osvojene u ratu. Izrael to osporava, navodeći bezbjednosne razloge i biblijske, istorijske i političke veze sa tom teritorijom.

Bitka oko Evrovizije je najnovija u jetkoj kampanji koju vode i BDS i izraelska vlada kako bi ubijedili međunarodnu javnost u ispravnost svog cilja.

Pokret za bojkot je prošle godine proglasio pobjede kao je novozelandska pjevačica Lord otkazala planiranu posjetu Izraelu, a argentinska fudbalska reprezentacija, sa zvijezdom Lionelom Mesijem, odustala od prijateljske utakmice sa Izraelom.

Međutim, neki umjetnici i organizacije se opiru pozivima na bojkot. Madona će nastupiti na Evrovizji, a kompanija za onlajn rezervisanje smještaja Airbnb, koja je u novembru prestala da objavljuje liste kuća za izdavanje turistima u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, prošlog mjeseca je djelimično povukla tu odluku usljed pravnog i političkog pritiska.

Izrael nastoji da deportuje ili spriječi ulazak međunarodnim aktivistima zbog njihove navodne podrške BDS-u.

Jedan izraelski sud je prošlog mjeseca naredio deportacijuOmara Šakira, američkog državljanina koji je direktor Hjuman rajts voča za Izrael i Palestinu, zbog navoda da podržava taj pokret. Šakir se na tu odluku žalio izraleskom vrhovnom sudu.

Bonus video: