"NE TRAŽIMO RAT, ALI..."

"Jasna poruka Iranu": SAD šalju nosač aviona i bombardere na Bliski istok

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa rekao da je to odgovor na "više zabrinjavajućih naznaka o eskalaciji i na upozorenja", ali nije dao detalje
1650 pregleda 0 komentar(a)
Nosač aviona "Abraham Linkoln", Foto: Reuters
Nosač aviona "Abraham Linkoln", Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) šalju nosač aviona i bombardere na Bliski istok u jasnoj poruci Iranu, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

Bolton je u saopštenju izdatom sinoć rekao da će SAD rasporediti nosač aviona "Abraham Linkoln" i bombardere u Američku centralnu komandu koja uključuje Bliski istok.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa rekao da je to odgovor na "više zabrinjavajućih naznaka o eskalaciji i na upozorenja", ali nije dao detalje.

Cilj je da se pošalje "jasna i nesumnjiva poruka" iranskom režimu, odnosno da će svaki napad na interese SAD ili američkih saveznika naići na "neumoljivu silu", navodi se u saopštenju.

"SAD ne traže rat sa iranskim režimom, ali smo potpuno spremni da odgovorimo na svaki napad Islamske revolucionarne garde ili redovnih iranskih snaga, i ako je sproveden preko posrednika", rekao je Bolton.

Odnosi Vašingtona i Teherana su na najnižem nivou. Prije godinu dana Tramp je izvukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog sa svjetskim silama, smatrajući da je sporazum suviše slab i da ne vodi računa o drugim remetilačkim akcijama Irana na Bliskom istoku.

Drugi potpisnici sporazuma, uključujući evropske saveznike Vašingtona, za sada poštuju taj tekst, a prema međunarodnim inspektorima poštuje ga i Teheran.

Preporučujemo za Vas