Mjanmar oslobađa Rojtersove novinare dobitnike Pulicera uz 6.520 zatvorenika

Dva Rojtersova novinara, koji su bili u zatvoru u Mjanmaru nakon što su osuđeni na sedam godina zbog kršenja zakona o tajnosti, pušteni su na slobodu u utorak ujutro
301 pregleda 0 komentar(a)
Oslobođeni novinari Rojters, Foto: Reuters
Oslobođeni novinari Rojters, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2019. 11:07h

Mjanmar će u utorak u masovnoj amnestiji osloboditi 6.520 zatvorenika, poručio je ured predsjednika, a među njima su i dvojica zatvorenih novinara agencije Rojters koji su proveli već više od 500 dana iza rešetaka

Predsjednik Vin Mjint amnestirao je hiljade zatvorenika prošlog mjeseca.

Tradicija je da vlasti u Mjanmaru puštaju na slobodu zatvorenike u vrijeme Nove godine, koja tamo počinje 17. aprila.

Dva Rojtersova novinara, koji su bili u zatvoru u Mjanmaru nakon što su osuđeni na sedam godina zbog kršenja zakona o tajnosti, pušteni su na slobodu u utorak ujutro.

Snimci prikazuju Va Lonea (33) i Kjava Soe Ua (29) kako nasmijani izlaze iz zatvora nakon što su proveli u zarobljeništvu više od 500 dana.

Oni su uhapšeni u decembru 2017. dok su izvještavali o masakru desetorice muškaraca i dječaka pripadnika Rohindža počinjenom tokom operacija zbog kojih je iz zemlje pobjeglo oko 730.000 pripadnika tog naroda. UN pripisuje tim operacijama 'genocidne namjere', podsjeća agencija Hina.

Po optužbi, Va Lone i Kjav Soe U kod sebe su za vrijeme rutinske policijske provjere imali tajne vladine dokumente.

Rojters je tada pozvao na njihovo oslobađanje, jer, kako kaže, nisu počinili nikakav zločin.

Rojters je objavio njihovu reportažu u februaru 2018. dok im se sudilo u Mjanmaru. Za taj svoj rad dobili su Pulitcerovu nagradu za međunarodno izvještavanje.

Njihovo hapšenje i presuda izazvali su kritike diplomata i ogorčene reakcije pripadnika organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Bonus video: