UGLAVNOM PROTIVNICI MADURA

Od početka godine u Venecueli uhapšeno preko 2.000 ljudi

Organizacija Foro Penal je navela da je od neuspjele pobune privedeno 339 osoba, civila i vojnika, od kojih je više od 80 i dalje u pritvoru
163 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta u Venecueli, Foto: Martin Mejia/AP
Sa protesta u Venecueli, Foto: Martin Mejia/AP

Više od 2.000 ljudi privedeno je od početka godine u Venecueli iz političkih razloga, a većina njih su demonstranti sa protesta protiv predsjednika Nikolasa Madura, saopštila je danas nevladina organizacija (NVO) Foro Penal, koja se bavi zaštitom političkih zatvorenika.

"Od 1. januara do maja 2019. godine, privedeno je 2.014 ljudi, a većina njih su demonstranti", navela je ta NVO i dodala da je više od 800 i dalje u pritvoru, a među njima ima i vojnika.

Protesti protiv Madura postali su sve češći od kada se 23. januara lider opozicije Huan Gvaido proglasio za privremenog predsjednika Venecuele. Gvaido ima podršku oko 50 zemalja među kojima su i SAD.

Lider opozicije je prošle nedjelje pozvao na vojnu pobunu, koja nije uspjela a u međuvremenu su održani protesti tokom kojih je bilo sukoba sa policijom.

Organizacija Foro Penal je navela da je od neuspjele pobune privedeno 339 osoba, civila i vojnika, od kojih je više od 80 i dalje u pritvoru.

Tužilaštvo Venecuele sa svoje strane je juče saopštilo da su 223 osobe privedene posle poziva Gvaida na pobunu i dodalo da je pet osoba poginulo tokom prošlonedjeljenih dvodnevnih protesta.