ODGOVOR NA MOGUĆI NAPAD IRANA

SAD poslale bombardere da odvrate Iran od napada

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton već je u nedjelju najavio da će u Zaliv biti poslat američki nosač aviona, njegovi prateći avioni kao i jedan broj bombardera
1919 pregleda 0 komentar(a)
Bombarderi B-52, Foto: Beta AP
Bombarderi B-52, Foto: Beta AP

SAD su objavile danas da su poslale više bombardera B-52 u oblasti Bliskog istoka kao odgovor na mogući planirani napad Irana.

Slanje letjelica se pravda "jasnim signalima datim u skorije vrijeme koji pokazuju da se iranske snage i oni koje rade za njih pripremaju za mogući napad na američke snage", naveo je Pentagon.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton već je u nedjelju najavio da će u Zaliv biti poslat američki nosač aviona, njegovi prateći avioni kao i jedan broj bombardera.

Bombarderi B-52 su teški bombarderi velikog dometa koji mogu da prenose krstareće rakete.

Predsjednik SAD Donald Tramp je prije godinu dana povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine postignutog da bi se Iran spriječio da proizvodi atomsku bombu, a koji je Tramp smatrao suviše slabim.

Od tada, na nezadovoljstvo njegovih evropskih saveznika koji su i dalje privrženi sporazumu, predsjednik SAD nastavlja da jača svoju kampanju "maksimalnog pritiska" na iranski režim, prenosi "Frans pres".

Preporučujemo za Vas