Bolton: Međunarodni krivični sud je nelegitiman i za nas već mrtav

"Zabranićemo tim sudijama i tužiocima ulaz u SAD. Preduzećemo sankcije protiv njihove imovine u američkom finansijskom sistemu i pokrenućemo proces protiv njih u našem sudskom sistemu"
90 pregleda 6 komentar(a)
Džon Bolton, Foto: Reuters
Džon Bolton, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2018. 18:42h

SAD su zaprijetile danas uvođenjem sankcija protiv sudija i tužilaca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) ukoliko budu sudski gonili Amerikance, Izrael ili druge saveznike Vašingtona.

"Zabranićemo tim sudijama i tužiocima ulaz u SAD. Preduzećemo sankcije protiv njihove imovine u američkom finansijskom sistemu i pokrenućemo proces protiv njih u našem sudskom sistemu", rekao je danas savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton kritikujući međunarodni sud.

Bolton je u obraćanju konzervativnoj organizaciji Federalist sosajeti (Federalist Society) u Vašingtonu optužio međunarodni sud zadužen da sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, čiji Vašington nije član, da je "nelegitiman", da SAD neće sarađivati s njim, neće mu pružati pomoć i neće biti njegov član.

Kako je rekao, za SAD on je "već mrtav".

On je rekao da je sud "neefikasan, neodgovoran, i prosto opasan" i osudio mogućnost da se vodi istraga protiv američkih vojnika koji su služili u Avganistanu.

"U svakom trenutku MKS može da najavi otvaranje zvanične istrage protiv naših američkih patriota", rekao je Bolton.

On je rekao da danas uoči godišnjice terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. poslije kojih je pokrenuta operacija u Avganistanu želi da uputi nedvosmislenu poruku predsjednika SAD.

"SAD će upotrebiti sve potrebne mjere da zaštiti naše sunarodnike i sunarodnike naših saveznika od nepravednog gonjenja od strane ovog nelegitimnog suda", rekao je Bolton.

On je upozorio i na moguće istrage koje bi se odnosile na Izrael koje bi pokrenula Palestinska uprava.

"Ukoliko se taj sud usmjeri na nas, na Izrael ili na druge američke saveznike, mi nećemo ostati nijemi", upozorio je Bolton i najavio niz mogućih uzvratnih mjera uključujući sankcije protiv zaposlenih u tom sudu.

Američki predsjednik Bil Klinton potpisao je Rimski statut kojim se uspostavlja taj sud ali njegov naslednik predsjednik Džordž Buš mlađi je povukao taj potpis, navodeći strahovanje da bi Amerikancima moglo da bude suđeno na nefer način iz političkih razloga.

Preporučujemo za Vas