Tramp naredio: Pokrenuti proces podizanja carina na skoro svu uvoznu robu iz Kine

1304 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp naložio je trgovinskom predstavniku Robertu Lajthajzeru da pokrene proceduru za povećanje carina na gotovo svu uvoznu robu iz Kine, navedneo je u saopštenju Lajthajzerove kancelarije.

"Predsjednik nam je naredio da započnemo proces podizanja carina na gotovo sav ostali uvoz iz Kine, što je oko 300 milijardi dolara", naveo je Lajthajzer.

Procedura bi trebalo da bude pokrenuta u ponedjeljak.

Američka vlada je u martu 2018. uvela dodatne carine na kineski čelik i aluminijum. Zatim su uvedene carine od 25 odsto na 50 milijardi dolara uvoza iz Kine da bi najzad na 200 milijardi dolara kineske robe bile uvedene carine od 10 odsto.

Te carine od 10 odsto su juče porasle na 25 odsto.

Saopštenje trgovinskog predstavnika dolazi poslije dvodnevnih razgovora u Vašingtonu s kineskim zvaničnicima na čelu s vicepremijerom Liu Heom.

Tramp je po završetku razgovora na Tviteru naveo da su oni bili "iskreni" i "produktivni".

Ima povjerenje u Pjongjang, vjeruje Kim Džong Unu

Tramp je rekao da najskorija lansiranja sjevernokorejskih projektila nisu ni na koji način uticala na "povjerenje" u Pjongjang.

"Ne smatram to raskidanjem povjerenja. U nekom trenutku može doći do toga, ali u ovom trenutku ne", rekao je Tramp u jučerašnjem intervjuu za Politiko.

On je naveo da se radilo o "projektilima veoma kratkog dometa, nečem prilično standardnom".

Sjeverna Koreja je u četvrtak lansirala dvije rakete, nakon što su slične probe izvedene prije nedjelju dana.

To su bila prva lansiranja poslije godinu i po dana, tokom kojih je Korejsko poluostrvo postalo lokacija detanta obilježenog pregovorima o nuklearnom i raketnom programu Sjeverne Koreje.

Tramp je naveo da i dalje vjeruje sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu

Bonus video: