Saudijski prestolonasljednik: Ako Iran dobavi nuklearku i mi ćemo

Princ Muhamed bi se sjutra trebao u Vašingtonu sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, a američki mediji ranije su izvještavali da Saudijska Arabija već lobira za vašingtonsko zeleno svjetlo za saudijski nuklearni program
52 pregleda 0 komentar(a)
Mohamed bin Salman, Foto: Twitter.com
Mohamed bin Salman, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 19.03.2018. 10:00h

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman izjavio je kako će Saudijska Arabija razviti vlastito nuklearno oružje, ukoliko to Iran učini, prenosi agencija Anadolija.

Američka televizija CBS objavila je intervju s princom Muhamedom snimljen prije nekoliko dana u Džedi, a koji je izazvao veliku pažnju javnosti već u najavi jer je princ oštro kritikovao vlasti Irana.

Princ Muhamed je iranskog vjerskog lidera ajatolaha Alija Hamneija nazvao "novim Hitlerom", a to temelji na iranskoj politici širenja uticaja u regiji.

“On to jeste, jer se Iran želi širiti projektima na Bliskom istoku i to na način na koji je to Hitler činio s Njemačkom. Mnoge zemlje u Evropi i svijetu nisu blagovremeno shvatile Hitlerovu prijetnju, ali jesu kad im se obilo o glavu. Ja ne želim da se to dogodi i na Bliskom istoku“, poručio je princ Muhamed.

Poručivši da Iran nema nikakve izglede u trci jačanja vojske i naoružanja sa Saudijskom Arabijom, saudijski prestolonasljednik je kazao da njegova zemlja ne želi posjedovati nuklearnu bombu, ali da će to sigurno učiniti ako se Iran snabdije takvim oružjem.

Princ Muhamed bi se sjutra trebao u Vašingtonu sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, a američki mediji ranije su izvještavali da Saudijska Arabija već lobira za vašingtonsko zeleno svjetlo za saudijski nuklearni program.

Mediji javljaju da Trampova administracija već priprema nuklearni sporazum sa Saudijskom Arabijom, ali da su mali izgledi da to dobije i potrebnu podršku u Kongresu.

I izraelski premijer Benjamin Netanjahu je nedavno upozorio da SAD ne bi trebao ulaziti u nuklearne pregovore sa Saudijskom Arabijom.

Bonus video: