Šri Lanka uvela policijski čas i blokirala pristup društvenim mrežama

Policija je saopštila da će policijski čas na sjeverozapadu zemlje biti na snazi do sljedećeg obavještenja, a u ostatku zemlje do utorka ujutru
265 pregleda 0 komentar(a)
Policijski čas na teritoriji cijele zemlje: Šri Lanka, Foto: Beta AP
Policijski čas na teritoriji cijele zemlje: Šri Lanka, Foto: Beta AP
Ažurirano: 13.05.2019. 19:39h

Vlada Šri Lanke uvela je policijski čas na teritoriji cijele zemlje i blokirala pristup društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje zbog eskalacije nasilja poslije prošlomjesečnih uskršnjih napada u kojima je ubijeno više od 250 ljudi, izjavili su zvaničnici.

Vojni komandant Maheš Senanajake rekao je da pijane rulje podstiču nasilje i upozorio građane da ostanu u domovima, ne navodeći detalje.

Policija je saopštila da će policijski čas na sjeverozapadu zemlje biti na snazi do sljedećeg obavještenja, a u ostatku zemlje do utorka ujutru.

Tenzije u većinski budističkoj Šri Lanki su porasle otkako je sedam bombaša samoubica izvelo napade na tri hrišćanske crkve i tri luksuzna hotela 21. aprila. Odgovornost za napade, koje je izvela lokalna radikalizovana islamska grupa, preuzela je Islamska država.

Od uskršnjih napada muslimani su mete govora mržnje u Šri Lanki.

Vlada je blokirala pristup društvenim mrežama pošto je razmjena optužbi između dvije osobe na Fejsbuku juče rezultirala napadom rulje na prodavnicu u vlasništvu muslimana u većinski katoličkom mjestu Čilav, saopštile su vlasti.

Vlada je navela da se odlučila na taj korak kako bi "spriječila cirkulisanje dezinformacija i širenje informacija koje bi naškodile harmoniji zajednice".

Policija je navela da je uhapsila 38-godišnjeg muslimanskog preduzetnika Abdula Hameda Mohameda Hasmara zbog navodnog pisanja komentara na Fejsbuku koji su podstakli nasilje. Lokalni mediji su javili da su stanovnici te oblasti, gnjevni zbog komentara, kamenovali Hasmarovu prodavnicu.

Vlada je poslije toga pojačala mjere bezbednosti širom zemlje, a policajci i vojnici su razmješteni po školama, crkvama i ključnim vladinim zgradama.

Bonus video: