Turska razmatra odlaganje nabavke S400 nakon zahtjeva SAD

SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione, uključujući i F-35, u čijoj izradi pomažu i turski proizvođači
2061 pregleda 2 komentar(a)
Sistem S400, Foto: Shutterstock
Sistem S400, Foto: Shutterstock

Turska razmatra zahtjev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine, što bi moglo da ublaži napetosti između dva NATO saveznika, javlja "Blumberg".

Kako se navodi, administracija predsjednika SAD Donalda Trampa je prošle nedjelje zatražila od Ankare odlaganje prijema S-400, koji prema dogovoru treba da bude isporučen u julu.

Odlaganje će "kupiti" još vremena Turskoj i SAD da riješe pitanje koje prijeti da rezultira nametanjem još većih sankcija Turskoj ekonomiji.

SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione, uključujući i F-35, u čijoj izradi pomažu i turski proizvođači.

Turski ministar finansija Berat Albajrak je ranije za Si-En-En govorio kako postoji mogućnost da Tramp posjeti Tursku u julu.

Navodi se da se zahtjev SAD poklopio s razgovorom turskih i američkih zvaničnika o određivanju datuma za moguću posjetu Donalda Trampa, prenosi Tanjug.

Ministar odbrane SAD Patrik Šanahan nazvao je planiranu tursku kupovinu S-400 "inkompatabilnom" s namjerom o kupovini borbenih aviona F-35.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je slično tome prošlog mjeseca objasnio kako je upozorio turske zvaničnike da Ankara neće biti podobna za proizvodnju djelova za avione F-35 zbog kupovine ruskih S-400 raketnih sistema.

Bonus video: