JEDINI IZUZETAK AKO JE ZDRAVLJE ŽENE OZBILJNO UGROŽENO

Američka država Alabama usvojila zakon koji zabranjuje abortus

Zakon usvojen u Alabami ide dalje jer traži potpunu zabranu abortusa. Za razliku od drugih američkih država Alabama kažnjava samo onog ko vrši abortus, ne i ženu
505 pregleda 0 komentar(a)
ilustracije, Foto: Shutterstock
ilustracije, Foto: Shutterstock

Senat američke države Alabame usvojio je zakon kojim se zabranjuje abortus, sa vrlo malo izuzetaka, što će biti najoštriji zakon o abortusu u Americi kada ga guvernerka Alabame potpiše.

Senat Alabame u kome većinu imaju republikanci glasao je sinoć sa 25 prema šest glasova za to da se abortus u bilo kojoj fazi trudnoće smatra krivičnim djelom kažnjivim sa 99 godina zatvora ili doživotnim zatvorom onom ko vrši abortus.

Jedini izuzetak bio bi ako je zdravlje žene ozbiljno ugroženo. Senatori su odbili predlog da se kao izuzetak uzmu slučajevi silovanja ili incesta.

Podnosilac zakona republikanka Teri Kolins rekla je da očekuje da će guvernerka države Kej Ajvi potpisati zabranu abortusa, čime će to postati zakon.

Guvernerka nije dala naznake kako će odlučiti. Zakon je ranije usvojen u predstavničkom domu te američke države.

Pristalice zakona kažu da je on namenjen suprotstavljanju istorijskoj odluci američkog Vrhovnog suda iz 1973, tzv. odluci Rou protiv Vejda prema kojoj je na nacionalnom nivou u SAD legalizovan abortus. Oni se nadaju da će ovim podstaći da Vrhovni sud SAD ponovo razmatra pravo na abortus.

Ohrabreni novim konzervativnim sudijama koji su ušli u Vrhovni sud SAD, protivnici abortusa u više država pokušavaju da ospore dozvolu za abortus koja važi za celu zemlju. Američke države Kentaki, Misisipi, Ohajo i Džordžija odobrile su zabranu abortusa od trenutka kada se čuje otkucaj srca fetusa, što može da se desi oko šeste nedelje trudnoće.

Zakon usvojen u Alabami ide dalje jer traži potpunu zabranu abortusa. Za razliku od drugih američkih država Alabama kažnjava samo onog ko vrši abortus, ne i ženu.

Demokratski senator Bobi Singlton koji je glasao protiv zakona rekao je da Alabama treba da se stidi.

Preporučujemo za Vas