STVARNA PRIJETNJA ILI PSIHOLOŠKI RAT?

Amerikanci povukli diplomatsko osoblje iz Iraka, Njemci i Holanđani obustavili misije

Rastu tenzije između SAD i Irana
1220 pregleda 0 komentar(a)
ompeo rekao Iračanima da snage koje podržava Iran postavljaju rakete blizu baza SAD, Foto: Reuters
ompeo rekao Iračanima da snage koje podržava Iran postavljaju rakete blizu baza SAD, Foto: Reuters

Vašington je naredio osoblju koje nije neophodno da napusti diplomatske misije u Iraku, usljed porasta tenzija između SAD i Irana.

Stejt department je saopštio da se zaposleni u američkoj ambasadi u Bagdadu i konzulat u Erbilu odmah povlače iz bezbjednosnih razloga. Nije jasno koliko osoblja je u pitanju niti je saopšteno o kakvoj prijetnji je riječ. Usluge izdavanja viza su suspendovane u američkim misijama koje su pod jakim mjerama obezbjeđenja, prenio je Rojters.

U međuvremenu su njemačka i holandska vojska obustavile obuku iračkih vojnika.

Američka vojska je u utorak saopštila da je nivo prijetnje na Bliskom istoku povećan zbog obavještajnih podataka o snagama koje podržavaju Iran u tom regionu.

To je u suprotnosti sa izjavom jednog britanskog generala, koji je rekao da prijetnja nije povećana, prenio je BBC.

Kris Gika, zamjenik komandanta globalne koalicije protiv Islamske države, rekao je novinarima da su mjere za zaštitu američkih snaga i njihovih saveznika od milicija u Iraku i Sirije koje imaju podršku Irana „potpuno zadovoljavajuće”.

Stejt department nije obrazložio svoju odluku.

Međutim, ona je donesena nakon što je Centralna komanda američke vojske javno osporila komentare generala Gike, rekavši da su „suprotni identifikovanim vjerodostojnim prijetnjama koje su dostupne SAD i saveznicima.”

SAD imaju oko pet hiljada vojnika u Iraku, koje pomažu lokalnim snagama bezbjednosti u borbi protiv džihadista ID.

Njemačko ministarstvo odbrane je juče saopštilo da je njemačka vojska suspendovala programe obuke u Iraku.

Portparol je kazao da je ministarstvo dobilo informacije o potencijalnim napadima koje podržava Iran, ali da nema konkretne prijetnje za 160 njemačkih vojnika koji učestvuju u obuci.

Holandsko ministarstvo odbrane je saopštilo da su holandski vojnici takođe obustavili obuku zbog prijetnje koja nije precizirana.

Holandija u Iraku ima169 pripadnika vojnog i civilnog osoblja.

Agencija Rojters je citirala iračke bezbjednosne izvore koji su kazali da je tokom posjete Iraku ranije ovog mjeseca, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao iračkim komandantima da obavještajni podaci pokazuju da paravojni borci koje podržava Iran pozicioniraju rakete blizu baza u kojima su smješteni američki vojnici.

„Poruka Amerikanaca je bila jasna. Žele garancije da će Irak zaustaviti te grupe koje prijete američkim interesima”, rekao je jedan od izvora. „Kazali su da će, ako SAD budu napadnute na iračkoj teritoriji, preduzeti akciju da se odbrane bez koordinisanja sa Bagdadom.”

Irački premijer Adel Abdul Mahdi je rekao u utorak da njihove bezbjednosne snage nisu primijetile „kretanje koje predstavlja prijetnju za bilo koju stranu”. On je kazao da ni SAD ni Iran ne žele rat i da očekuje da će „na kraju sve biti dobro” uprkos retorici.

Paravojne grupe koje obučava, naoružava i savjetuje Iran igraju važnu ulogu u borbi protiv ID u Iraku. Formalno su uvrštene u iračke snage bezbjednosti prošle godine, ali i dalje djeluju polu-nezavisno.

Administracija Donalda Trampa vrši novi pritisak sankcijama protiv Teherana i šalje dodatne snage na Bliski istok kako bi se suprotstavila navodnoj prijetnji od Irana za američke vojnike i interese u tom regionu. Iran tvrdi da je priča o prijetnjama američkim snagama „psihološki rat” Vašingtona.

SAD nemaju diplomatsko prisustvo u Iranu. Švajcarska ambasada zastupa američke interese u toj zemlji.

U utorak je objavljeno da američki istražitelji vjeruju da su Iran ili grupe koje on podržava u nedjelju eksplozivom oštetile četitri tankera uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na tankerima su nađene velike rupe, ali nije objavljen nikakav dokaz o umiješanosti Irana. Saudijska Arabija je u međuvremenu saopštila da su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, dronovima napali njene naftne stanice i primorali je da privremeno zatvori glavni naftovod istok-zapad.

SAD su ranije ovog mjeseca poslale u Zaliv nosač aviona i bombardere B-52.

Vašington je više puta slao upozorenja kao opravdanje za vojno nagomilavanje, na osnovu onoga što je Pompeo opisao kao „eskalaciju” aktivnosti Irana.

Preporučujemo za Vas