Monsanto – posljednji esker na kovčegu Bajera?

Prošlog vikenda procurilo je da Monsanto u Francuskoj ima tajne spiskove političara, naučnika i novinara s njihovim imenima, telefonima, privatnim adresama, pa čak i njihovim hobijima. Na taj način se htjelo da se „odgaje“ kritičari
535 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Wolfgang Rattay/Reuters
Ilustracija, Foto: Wolfgang Rattay/Reuters
Ažurirano: 16.05.2019. 12:21h

Bajer, tačnije nedavno kupljeni Monsanto, ponovo je osuđen da plati ogromnu odštetu žrtvi glifosata. Tako više ne može dalje, jer bi kompletan njemački koncern mogao da propadne, misli Henrik Beme.

Dovoljno uzeti u ruke običan digitron: pretpostavimo da će svako ko je Monsanto tužio zbog glifosata u SAD – dakle njih oko 13.400 – dobiti istu odštetu koliko su dobili Alva i Alberta Pilijo. A to naime preračunato iznosi 900 miliona eura. To bi onda ispalo nepojmljivih 12 biliona eura. Brzo postaje jasno: to Bajer ne može da plati nikada. To bi bio kraj firme, kraj nakon 156 godina njenih uspona i padova.

Grobar sjedi u američkoj saveznoj državi Misuri u blizini Sent Luisa. Monsanto je bio samostalna kompanija izlistana na berzi – dok ga nije preuzeo Bajer. Preduzeće sumnjivog ugleda i još lošijeg imidža. Sve to nije spriječilo Vernera Baumana koji tri godine sjedi u direktorskoj fotelji Bajera, da ipak kupi tu „prljavu“ firmu iz Sent Luisa. Za lijepu svotu od (preračunato) 59 milijardi eura. Danas čitav Bajer na berzi ne vrijedi ni 54 milijarde.

Novina na skupštini dioničara

To je prije tri nedjelje i dioničare istjeralo iz kože tako da po prvi put upravi nekog koncerna uvrštenom u DAX nije izglasano razrješenje. Verner Bauman je još uvek predsjednik uprave i nadzorni odbor još uvek vjeruje da on to može. To nije čudo: Verner Vening, predsjednik nadzornog odbora Bajera je prije toga osam godina sam bio za kormilom koncerna, a Bauman je njegov miljenik koga je on i stvorio.

Samo što je malo glupo što loše vijesti nikako ne prestaju. Prošlog vikenda procurilo je da Monsanto u Francuskoj ima tajne spiskove političara, naučnika i novinara s njihovim imenima, telefonima, privatnim adresama, pa čak i njihovim hobijima. Na taj način se htjelo da se „odgaje“ kritičari. Navodno su takvi spiskovi postojali i u Njemačkoj i u drugim zemljama. Sve to, čuje se danas u Bajeru, nisu znali.

Sigurno je da će uslijediti i nova iznenađenja. Jer, kao što je rekao i advokat bračnog para Pilijo, Bajer je sa Monsantom kupio i „100 godina korupcije i naučne mutljavine“. Sada mora da stane iza greške koju je počinio. To za Bajer može da znači samo jedno: mora što prije da se sa tužiocima dogovori o visini odštete koju bi koncern nekako mogao da plati.

Naravno, to je težak zadatak, jer koncern iz Leverkuzena ionako ima velikih muka da proguta cijenu koju je platio za Monsanto. Ali drugog izbora nema. Inače će Monsanto zaista da postane posljednji ekser na kovčegu jednog njemačkog koncerna svjetskog glasa.

Bonus video: