Tramp ne razmatra otpuštanje specijalnog tužioca Mulera

Tramp ne može da direktno smijeni Mulera, već bi to morao da uradi Rod Rozenštajn, zamjenik ministra pravde koji je javno podržao specijalnog tužioca
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2018. 15:17h

Predsjednik SAD Donald Tramp ne razmatra otpuštanje specijalnog tužioca Roberta Mulera, koji se bavi istragom ruskog miješanja u američke izbore, rekao je pravni zastupnik Bijele kuće nakon što je niz predsjednikovih tvitova oživio tu temu.

Sinoćna izjava Taja Koba došla je nakon što su lideri republikanaca u Kongresu upozorili na posljedice ako bi Muler bio otpušten. On vodi istragu o kontaktima ljudi iz Trampove predizborne kampanje i Rusije i ruskom miješanju u izbore 2016.

"Kao odgovor na medijske špekulacije i pitanja postavljena vladi, Bijela kuća ponavlja da predsjednik ne razmatra otpuštanje specijalnog tužioca Roberta Mulera", rekao je Kob.

Tramp je tokom vikenda putem Tvitera po prvi put direktno napao Mulera, preispitujući istragu i navodeći moguću političku pristrasnost njegovih istražitelja. Predsjednik SAD tvrdi da nije bilo saradnje njegove kampanje s Rusima.

"Mulerova istraga nije trebalo ni da počinje jer nije bilo saradnje i nije bilo zločina (...) Lov na vještice!", naveo je Tramp u subotu, a u nedjelju je upitao zašto Mulerov tim "ima 13 tvrdokornih demokrata, neke velike pristalice Pokvarene Hilari (Klinton) i nijednog republikanca".

Neki od istražitelja su zaista davali donacije demokratskim kandidatima, ali zakoni zabranjuju diskriminaciju u zapošljavanju u ministarstvu pravde i federalnim službama na osnovu političke pripadnosti. Sam Muler je republikanac.

Republikanski senator i Trampov pristalica Lindzi Grejem rekao je u nedjelju da bi pokušaj otpuštanja Mulera "bio početak kraja njegovog predsjednikovanja".

Tramp ne može da direktno smijeni Mulera, već bi to morao da uradi Rod Rozenštajn, zamjenik ministra pravde koji je javno podržao specijalnog tužioca.

Bonus video: