JASNA PORUKA IRANSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA

Zarif: Nema mogućnosti za pregovore sa SAD

Napetost u regionu porasla je naglo posljednjih nedjelja pošto su sankcije SAD prema Iranu, postepeno uvedene poslije povlačenja te zemlje iz nuklearnog sporazuma iz 2015, počele da daju efekta
476 pregleda 0 komentar(a)
Zarif sa japanskim kloegom Tarom Konom u Tokiju, Foto: Reuters
Zarif sa japanskim kloegom Tarom Konom u Tokiju, Foto: Reuters

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif odbacio je danas svaku mogućnost pregovora sa SAD koji bi mogli da dovedu do smirivanja napetosti u Zalivu, prenosi japanska agencija Kjodo.

"Nema mogućnosti za pregovore", rekao je Zarif koji boravi u Tokiju, na pitanje novinara da li je spreman da otvori bilateralne razgovore sa Vašingtonom kako bi se smirile tenzije.

Napetost u regionu porasla je naglo posljednjih nedjelja pošto su sankcije SAD prema Iranu, postepeno uvedene poslije povlačenja te zemlje iz nuklearnog sporazuma iz 2015, počele da daju efekta.

Da bi odgovorio na ono što je nazvao rastućim prijetnjama Teherana, Pentagon je ubrzao razmještanje nosača aviona u Zaliv uz nekoliko bombardera B-92 , bateriju raketa Patriot i amfibijski jurišni brod.

Taj potez i ostrašćena retorika Vašingtona i Teherana podstakli su širom svijeta strahovanja od izbijanja vojnog sukoba.