POKUŠAJ RJEŠAVANJA KRIZE

Gvaido: Nema pregovora opozicije i vlasti, delegacija razgovara s norveškim posrednicima

Među predstavnicima su ministar informisanja Horhe Rodrigez i jedan od najistaknutijih opozicionih poslanika Staljin Gonzalez, naveli su zvaničnici
294 pregleda 0 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2019. 19:59h

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido izjavio je danas da nema pregovora između opozicije i vlasti Venecuele u Oslu, već je u pitanju posredovanje Norveške u pokušaju rješavanja krize.

"Nema nikakvih pregovora", rekao je Gvaido na jednom sastanku u Karakasu i dodao da je delegacija opozicije u Oslu na razgovore sa norveškim posrednicima, javila je agencija Frans pres.

Predstavnici vlasti i opozicije u Venecueli otišli ranije danas u Norvešku na pregovore o načinima za okončanje krize u toj južnoameričkoj zemlji, iako će njihovo uzjamno nepovjerenje i razlike u ključnim pitanjima vjerovatno umanjiti šanse za napredak.

Takav razvoj situacije ukazuje da nijedna strana nije uspjela da prevagne u borbi za vlast, usljed koje je Venecuela paralisana poslije višegodišnje hiperinflacije i nestašica hrane i ljekova.

Riječ je i o promjeni stava opozicije, koja je socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura optuživala da je ranije pregovore koristio za kupovinu vremena.

Prema riječima poslanika parlamenta u kojem opozicija ima većinu, u pregovorima u Oslu učestvovaće istaknuti predstavnici obje strane.

Jedan zvaničnik je rekao da su delegacije dvije suprotstavljene strane dobile odvojene pozive od grupe Norvežana.

Među predstavnicima su ministar informisanja Horhe Rodrigez i jedan od najistaknutijih opozicionih poslanika Staljin Gonzalez, naveli su zvaničnici.

Maduro nije direktno komentarisao pregovore tokom jučerašnjeg nastupa na televiziji, ali je rekao da je Rodrigez u "veoma važnoj" misiji van Venecuele.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido, kog su SAD i oko 50 drugih država priznale za privremenog predsjednika zemlje, pokušao je nedavno da zbaci s vlasti Madura, pozivajući vojsku na pobunu.

Iako Madurovu vladu mnogi okrivljuju za tešku ekonomsku situaciju i humanitarnu krizu u Venecueli, on i dalje ima podršku bezbjednosnih struktura.

Preporučujemo za Vas