Rusija: Ekstremisti napali sirijsku vojsku, imaju bojne otrove

Američki Stejt department je osporio te tvrdnje i nazvao ih pokušajem da se skrene pažnja s pokušaja sirijske vlade da ponovo upotrebi hemijsko oružje
902 pregleda 0 komentar(a)
Ekstremisti navodno govorili o planu da se insceniraju hemijski napad (Ilustracija), Foto: Reuters
Ekstremisti navodno govorili o planu da se insceniraju hemijski napad (Ilustracija), Foto: Reuters

Ruska vojska je saopštila da su ekstremisti povezani s al-Kaidom napali sirijsku vojsku u sjeverozapadnoj Siriji, između ostalog i tenkovima.

General Viktor Kupčišin, šef vojnog Centra za pomirenje u Siriji, naveo je da se vojska bori da odbije ofanzivu u provinciji Idlib.

Ruski general je naveo da su zarobljeni ekstremisti govorili o planu da se insceniraju hemijski napadi u gradovima Sarakib i Džardžanaz i za njih okrive vladine snage.

Prema njegovim riječima, ekstremisti su formirali posebno "hemijsko krilo" za proizvodnju i skladištenje otrovnih agenasa.

Američki Stejt department je osporio te tvrdnje i nazvao ih pokušajem da se skrene pažnja s pokušaja sirijske vlade da ponovo upotrebi hemijsko oružje.

SAD i dalje "vide naznake da Asadov režim možda ponovo koristi hemijsko oružje, uključujući navodni napad hlorom na sjeverozapadu Sirije 19. maja ujutru", navedeno je u jučerašnjem saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se i da američki zvaničnici još uvijek istražuju taj incident.

Navedeno je da su ruske tvrdnje "dio neprastane kampanje dezinformacija Asadovog režima i Rusije da bi se stvorio lažni narativ da su drugi krivi za napade hemijskim oružjem koje izvodi Asadov režim".

Bonus video: