Indija: Premijer i njegova stranka proglasili pobjedu na izborima

Izbori su se smatrali referendumom o Modiju, čije su ekonomske reforme imale različite rezultate, ali čija je popularnost u visoko stratifikovanom društvu u Indiji opstala uprkos epitetu socijalnog gubitnika
259 pregleda 0 komentar(a)
Modi, Foto: Reuters
Modi, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2019. 10:03h

Indijski premijer Narendra Modi i njegova stranka proglasili su danas pobjedu jer, kako brojanje glasova koje je u toku pokazuje, ubjedljivo vode na parlamentarnim izborima u zemlji.

Podaci Izborne komisije pokazuju da Indijska narodna partija (Baratija Džanata, BJP) vodi na izborima sa 299 od 542 mesta u parlamentu, dok glavna opoziciona partija Indijski nacionalni kongres (INC) prema trenutnim rezultatima ima 50 mjesta u parlamentu.

Predsjednik BJP Amit Šah pripisao je izvjesnu pobjedu Modijevom "vođstvu".

Izbori su se smatrali referendumom o Modiju, čije su ekonomske reforme imale različite rezultate, ali čija je popularnost u visoko stratifikovanom društvu u Indiji opstala uprkos epitetu socijalnog gubitnika.

Izbori u Indiji trajali su šest nedjelja i odvijali su se u sedam faza po saveznim državama, a završeni su u nedjelju.

Konačni rezultati se očekuju najranije u četvrtak uveče.

Da je BJP obijedila na izborima, izjavila je ranije danas funkcionerka te stranke i ministarka spoljnih poslova Sušma Svaradž, prenio je Tanjug.

"Čestitam premijeru što je donio ovako veliku pobjedu BJP. Zahvalna sam narodu Indije”, poručila je Svaradž, prenosi Rojters.

Istovremeno, regionalni lider glavne opozicione Kongresne stranke Amarinder Sing priznao je poraz njegove partije.

"Izgubili smo bitku", rekao je Sing, inače premijer savezne države Pandžab, za televiziju Indija tudej.

Bonus video: