Uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga

Sudan je, uz dvije preostale ženke sjevernog bijelog nosoroga - njegovu ćerku Najin i njenu ćerku Fatu, bio dio ambicioznog pokušaja da se njegova podvrsta sačuva od istrebljenja nakon decenija krivolova
255 pregleda 17 komentar(a)
Sudan, sjeverni bijeli nosorog, Foto: Beta-AP
Sudan, sjeverni bijeli nosorog, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.03.2018. 08:06h

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, Sudan, uginuo je nakon "komplikacija izazvanih starošću", saopštili su istraživači u utorak. Kako su kazali, Sudan je "ukrao srca mnogih svojim dostojanstvom i snagom".

U saopštenju kenijskog rezervata Ol Pejeta Conservancy navodi se da je četrdesetpetogodišnji nosorog uspavan u ponedjeljak, nakon što se njegovo stanje "drastično pogoršalo" i nije bio u stanju da stoji na nogama. Njegovi mišići i kosti bili su u izuzetno lošem stanju i imao je velike rane na koži, kao i ogromnu infekciju na zadnjoj desnoj nozi.

Sudan je, uz dvije preostale ženke sjevernog bijelog nosoroga - njegovu ćerku Najin i njenu ćerku Fatu, bio dio ambicioznog pokušaja da se njegova podvrsta sačuva od istrebljenja nakon decenija krivolova.

Sudan je u Keniji bio poput slavne ličnosti i privlačio je hiljade posjetilaca. Prošle godine je na Tinderu, poznatoj aplikaciji za upoznavanje, proglašen "najpoželjnijim neženjom na svijetu" na Tinderu, piše Dejli mejl.

Sudan je nakon rođenja prebačen u Češku i potom u Keniju 2009. godine, zajedno sa preostala tri plodna mužjaka. Bili su pod stalnim nadzorom i bili su na posebnoj dijeti. "Ipak, iako su više puta vidjeni u činu parenja, nije bilo uspješnih ishoda", saopštili su iz rezervata.

Kako navode, njegov genetski materijal je sačuvan i nudi nadu da će se u budućnosti moći iskoristiti za reprodukciju putem naprednih tehnologija.

Sudanova smrt je "okrutan simbol ljudskog nemara prema prirodi i rastužio je svakoga ko ga je poznavao. Ipak, ne smijemo odustati", kazao je Jan Stejskal, direktor međunarodnih projekata u češkom zoološkom vrtu Dvur Kralove. "Zvuči nevjerovatno, ali zahvaljujući novim tehnologijama, Sudan bi mogao imati potomstvo".

Sjeverni bijeli nosorozi nekada su naseljavali djelove Čada, Sudana, Ugande, Konga i Centralnoafričke Republike, i bili su naročito ranjivi zbog oružanih sukoba koji su pogodili region posljednjih decenija.

Bonus video: