Vudvord u novoj knjizi: Tražio atentat na Asada, Tramp za Matisa i Kelija "prijetnja" i "idiot"

Tramp je nazvao sekretara za odbranu Džejmsa Matisa i kazao "Hajde da ga j***** ubijemo. Upadnimo. Ubijmo mnogo njih", prenio je Vašington Post djelove knjige naslova "Strah: Tramp u Bijeloj kući"
108 pregleda 13 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2018. 19:36h

Američki predsjednik Donald Tramp želio je da se izvrši atentat na sirijskog predsjednika Bašara al Asada nakon hemijskih napada na Idlib aprila 2017. godine, tvrdi novinar Bob Vudvord u svojoj novoj knjizi kojom će pokušati otkriti šta se iza kulisa dešavalu u administraciji SAD.

Tramp je nazvao sekretara za odbranu Džejmsa Matisa i kazao "Hajde da ga j***** ubijemo. Upadnimo. Ubijmo mnogo njih", prenio je Vašington Post djelove knjige naslova "Strah: Tramp u Bijeloj kući".

Hemijskim napadom, koji je navodno sproveo Asadov režim, ubijeno je na desetine ljudi što je bio i povod za američke napade na sirijsku vazdušnu bazu iz koje je napad pokrenut.

"Matis je kazao predsjedniku da će krenuti sa planom. Ali nakon što je telefonski razgovor završen rekao je jednom pomoćniku: 'Nećemo raditi bilo šta od toga. Bićemo puno odmjereniji'. Bezbjednosni tim je nakon toga istražio opcije za konvencionalni vazdušni napad koji je na kraju Tramp i naredio", navodi se u knjizi.

Navodi plan atentata na al Asada je jedno od mnogih "eksplozivnih" otkrića u Vudvordovoj novoj knjizi o Trampovih 18 mjeseci na mjestu predsjednika koja je rezultat stotina sati intervjua sa ljudima koji su učestvovali u Trampovom predsjedništvu.

Prema riječima novinara, šef Trampovog štaba je američkog predsjednika u privatnom razgovoru nazvao "idiotom", a njegovi savjetnici su navodno, sklanjali "osjetljiva dokumenta" sa Trampovog stola jer su mislili da nije upoznat sa osnovama spoljne politike.

Vudvord je citirao "uznemirenog" šefa štaba, Džona Kelija, koji je sumnjao u Trampove mentalne kapacitete i tokom jednog sastanka izjavio "mi smo u ludari".

U knjizi se navodi i da su Matis i Keli u privatnim razgovorima govorili o Trampu kao nekompetentnom i opisali ga kao prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Vudvord je citirao Trampove riječi upućene Rudiju Đulijaniju, svom ličnom advokatu. "Rudi, ti si beba. Nisam vidio goru odbranu u životu. Skinuli su ti pelene tamo. Izgledao si kao beba kojoj treba presvlačenje. Kada ćeš postati čovjek".

Citirao je i riječi američkog predsjednika o državnom sekretaru, Džefu Sešonsu. "Taj tip je retardiran, gluplji je od južnjaka... Ne bi mogao biti ni advokat u okrugu u Alabami".

Prema Vudvordovim navodima Keli je za Trampa kazao da je idiot i da je nemoguće ubijediti ga u neke stvari. "Potpuno je skrenuo s uma. Mi smo u ludari. Ne znam ni zašto smo ovdje. Ovo je najgori posao koji sam imao".

Bijela Kuća se nije oglašavala na navode iz Vudvordove Knjige.

Bob Vudvord je jedan od najcjenjenijih istraživačkih novinara u SAD, poznat po tome što je sa kolegom iz Vašington Posta, Karlom Bernstinom, razotkrio aferu Votergejt tokom vladavine američkog predsjednika Ričarda Niksona.

Bonus video: