PRODAJE IH KOLEKCIONARIMA PO NIŽIM CIJENAMA

Kako se Kolumbijac bori protiv krijumčara: Uzgaja rijetke žabe jarkih boja

Lozanov uzgajivački centar "Blaga Kolumbije" predstavlja jedan od malog broja konzervatorskih programa koji pokušavaju da zaustave šverc divljih životinja tako što onima koji ih žele nude ekološku varijantu, primjerke odgajene u zatočeništvu
1335 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od žaba iz uzgajivačkog centra "Blaga Kolumbije", Foto: BETA/AP
Jedna od žaba iz uzgajivačkog centra "Blaga Kolumbije", Foto: BETA/AP

Kolumbijac Ivan Lozano se godinama bori protiv ilegalne trgovine rijetkim tropskim žabama, koje sam legalno uzgaja i kolekcionarima prodaje po nižim cijenama.

Na taj način, umjesto da pronalazi krivolovce i krijumčare, on već godinama podriva njihovu trgovinu otrovnim vodozemcima jarkih boja kojih je u divljini sve manje.

Njegov uzgajivački centar "Blaga Kolumbije" predstavlja jedan od malog broja konzervatorskih programa koji pokušavaju da zaustave šverc divljih životinja tako što onima koji ih žele nude ekološku varijantu, primjerke odgajene u zatočeništvu.

"Ne možemo da kontrolišemo činjenicu da je u nekim zemljama posjedovanje ovih životinja legalno. Ali želimo da budemo sigurni da će kolekcionari kupiti životinje koje su odgajene u zatočeništvu i legalno izvezene", kaže Lozano.

Prema njegovim riječima, njegova kompanija takode pomaže kolekcionarima da sami uzgajaju žabe i tako dodatno skinu pritisak sa životinja u divljini.

Lozano želi i da pokrene program za puštanje uzgajanih žaba u neke šume.

U Kolumbiji živi 734 vrsta žaba, od čega veći broj ima samo Brazil, a prema istraživanjima je kritično ugroženo najmanje 160.

"Ovo je vanredna situacija. Ako ne budemo uporni neke žabe bi mogle da izumru", naveo je Lozano.

Galerija