Slučaj Huavej: Kina osudila "laži" SAD

Kako je rekao portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang, u vrijeme kada trgovinski i tehnološki rat administracije predsjednika Donalda Trampa protiv Kine izaziva sve više pitanja u samoj SAD ti politički zvaničnici nastavljaju da iznose razne laži da bi zavarali Amerikance
501 pregleda 0 komentar(a)
Huavej, Foto: Reuters
Huavej, Foto: Reuters

Kina je osudila danas "laži" Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja, dan poslije izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je optužio tu kinesku kompaniju da sarađuje sa zvaničnim Pekingom.

"Već neko vrijeme neki politički zvaničnici u SAD su u više navrata širili glasine u vezi Huaveja ali nikad nisu mogli da daju dokaze", rekao je portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang, u odgovoru na pitanje oko izjava Majka Pompea.

Kako je dodao, u vrijeme kada trgovinski i tehnološki rat administracije predsjednika Donalda Trampa protiv Kine izaziva sve više pitanja u samoj SAD ti politički zvaničnici nastavljaju da iznose razne laži da bi zavarali Amerikance.

Vašington je prošle nedjelje zabranio poslovanje sa grupom Huavej koja se sumnjiči da vrši špijunažu za račun Kine.

Toj kompaniji, svjetskom broju dva za pametne telefone, zabranjeno je da se snabdijeva u SAD, iako zavisi od američke tehnologije za svoje telefone.

Zabrana će stupiti na snagu za tri mjeseca.

Pompeo je juče optužio Huavej da laže o tome da ne sarađuje sa kineskom vladom.

"Generalni direktor Huaveja ne govori istinu američkom narodu ni svijetu", rekao je šef američke diplomatije.

U odgovoru na tu optužbu portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova brani osnivača Huaveja Ren Džengfeja, bivšeg vojnog inženjera, koji stalno ponavlja da se njegova grupa ne upušta ni u kakve aktivnosti špijunaže za račun Pekinga.

Portparol je rekao da je Renov dugi intervju u utorak u kome brani svoju grupu pozdravljen u Kini i u svijetu i da samo neki političari dovode njegove izjave u pitanje.

Bonus video: