TRAMPOV SAVJETNIK U ABU DABIJU

Bolton: Iran vrlo vjerovatno stoji iza sabotaže brodova u Zalivu

Brodovi, među kojima su bila dva saudijska tankera, bili su meta pomorskih mina, vrlo vjerovatno iz Irana, rekao je Bolton novinarima Abu Dabiju prije odlaska na sastanke sa zvaničnicima
1074 pregleda 0 komentar(a)
Bolton, Foto: Michelle McLoughlin/Reuters
Bolton, Foto: Michelle McLoughlin/Reuters

Iran "vrlo vjerovatno" stoji iza sabotaže sprovedene 12. maja na četiri borda na ulazu u Zaliv kod luke Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je danas novinarima u Abu Dabiju savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Džon Bolton koji je tu doputovao u jeku povećanja tenzija u toj oblasti.

Bolton koji dugo ima tvrd stav prema Iranu napisao je danas na Tviteru da je stigao u Ujedinjene Arapske Emirate da razgovara o "važnim i aktuelnim pitanjima regionalne bezbjednosti", prenosi AP.

Brodovi, među kojima su bila dva saudijska tankera, bili su meta pomorskih mina, vrlo vjerovatno iz Irana, rekao je Bolton novinarima Abu Dabiju prije odlaska na sastanke sa zvaničnicima, prenosi Frans pres.

SAD su se pridružile drugim zemljama u istrazi incidenta sa brodovima koji je doprinio dizanju tenzija u Zalivu.

Glavni savjetnik za bezbjednost Donalda Trampa rekao je da Iran nema drugog razloga da prekrši uslove svog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. godine sa svjetskim silama sem što želi da razvije nuklearno oružje.

Bolton je rekao da je nedavno bio sproveden neuspio napad na saudijsku luku Janbu i da sumnja da je Iran iza tog neuspjelog napada.

To je prvi put da je neko naveo da je Janbu, luka gdje se nalazi terminal za saudijski naftovod istok.zapad, bila na meti napada tokom aktuelne krize.

Sam saudijski naftovod koji vodi do luke Janbu nedavno su napali Huti pobunjenici u Jemenu u koordinisanom napadu.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost odbacio je ideju da postoje razlike između njegovog stava i stava predsjednika Trampa. "Ja sam savjetnik za nacionalnu bezbjednost ne odlučivač za nacionalnu bezbjednost", rekao je on.

Preporučujemo za Vas