VIDEO Jaka oluja i tornada opustošili oblast kod Kanzas Sitija: Najmanje 12 povrijeđenih

Sam gradski centar Kanzas Sitija od oko 2,1 milion stanovnika je izgleda bio pošteđen direktnog udara koga su se plašili
3153 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz okoline Kanzasa, Foto: Reuters
Detalj iz okoline Kanzasa, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2019. 10:52h

Jaka oluja protutnjala je noćas kroz oblast oko Kanzas Sitija u SAD izazivajući tornada koji su rušili drveće i električne vodove, oštetili domove i povrijedili najmanje 12 ljudi, a upozorenja na tornado su data čak do Njujorka na istočnoj obali.

Veliki i opasan tornado stigao je kasno sinoć do zapadnog oboda Kanzas Sitija, najvećeg grada američke države Misuri, javila je Nacionalna meteorološka služba.

Najmanje 12 ljudi je primljeno u bolnicu u mjestu Lorens, oko 60 kilometara zapadno od Kanzas Sitija a štete su takođe prijavljene u drugim okolnim mjestima, međutim sam gradski centar Kanzas Sitija od oko 2,1 milion stanovnika je izgleda bio pošteđen direktnog udara koga su se plašili.

Djelovi istočnih američkih država Pensilvanija i Nju Džersi takođe su bili pod upozorenjima za tornado nekoliko sati pošto je više tornada prethodne noći, u ponedjeljak, prošlo kroz američke države Indijanu i Ohajo.

Jedna osoba je poginula a najmanje 130 je povrijeđeno u tom naletu.

Poslije nekoliko mirnih godina, posljednje dvije nedjelje u SAD je zabilježena eksplozija tornada i još se ne najavljuje smirivanje.

Vjetrovi su nosili krovove, izbijali zgrade iz temelja, rušili drveće i električne vodove i podigli toliko otpadnog materijala da je bilo vidljivo na radaru.

U Ohaju su morali da koriste čistače snega da raščiste glavni autoput od raznog nanijetog otpada i oštećenih vozila.

Neke od najtežih šteta prijavljene su kod Dejtona u državi Ohajo gdje je oluja udarila u ponedjeljak uveće.

Guverner Ohaja Majk Devajn proglasio je vanredno stanje u tri najteže pogođena okruga.

U ponedjeljak je bio rekordni jedanaesti uzastopni dan nevremena koje je izazvalo najmanje osam pijavica u SAD, rekao je meteorolog Patrik Marš.

Posljednji put kada je bio ovakav niz tornada je bilo 1980. godine.

Meteorološka služba je na svom vebsajtu pokazala da je u utorak bilo najmanje 27 prijava za tornado, uglavnom u Kanzasu i Misuriju ali i u Pensilvaniji i Ilinoisu.

Nizovi od 50 ili više tornada nisu neuobičajeni, i dogodili su se 63 puta u istoriji SAD, a tri puta je bilo više od 100 pijavica, rekao je Marš.

Galerija

Bonus video: