"NAMJERNO PODSTICANJE TRGOVINSKOG SPORA"

Kina o trgovinskom ratu koji je pokrenuo Tramp: Ekonomski šovinizam, terorizam i maltretiranje

Kina i SAD od januara pregovaraju o sporazumu kako bi okončale trgovinski rat započet prošle godine, koji je rezultirao recipročnim kaznenim carinskih nametima na stotine milijardi dolara robe
1284 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Kina je danas saopštila da bilateralni trgovinski rat koji je pokrenuo američki predsjednik Donald Tramp predstavlja "ekonomski terorizam".

"Ovo namjerno podsticanje trgovinskog spora predstavlja ekonomski terorizam, ekonomski šovinizam i čisto ekonomsko maltretiranje", rekao je zamjenik kineskog ministra spoljnih poslova Džang Hanhui na konferenciji za novinare.

Kina i SAD od januara pregovaraju o sporazumu kako bi okončale trgovinski rat započet prošle godine, koji je rezultirao recipročnim kaznenim carinskih nametima na stotine milijardi dolara robe.

Tenzije su porasle početkom maja kada je Tramp odlučio da uvede dodatnu carinu na više od 200 milijardi dolara kineske robe.

Tramp je takođe naložio pokretanje procedure o uvođenju carine na skoro sav uvoz kineske robe.

Napetost je dalje povećana poslije nedavne Trampove odluke da kinesku telekomunikacionu kompaniju Huavej stavi na crnu listu nacionalne bezbjednosti.

Preporučujemo za Vas