Gvaido nakon propalih pregovora u Oslu: Jedina šansa nam je ulica

991 pregleda 0 komentar(a)
Gvaido, Foto: Ivan Alvarado/Reuters
Gvaido, Foto: Ivan Alvarado/Reuters

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido najavio je da će nastaviti ulične proteste, nakon što su pregovori sa vladinim zvaničnicima u Oslu završeni bez napretka u rješavanju političke krize u Venecueli.

Opozicioni izaslanici su na sastanku ponovo pozvali predsjednika Nikolasa Madura da odstupi sa vlasti i dozvoli prelaznoj vladi da organizuje predsjedničke izbore, čime bi, kako smatraju, politička kriza bila okončana.

"Nije bilo neposrednog dogovora, tako da nam je jedina šansa da ostanemo na ulicama", rekao je Gvaido, prenosi Rojters.

U ranijem saopštenju, Gvaidova kancelarija je saopštila da je opozicija i dalje spremna da nastavi razgovore dok postoje uslovi za napredak, ali da neće odustati od svog plana za nove izbore.

Ministarstvo spoljnih poslova Norveške, koja je posrednik u pregovorima, saopštilo je da su i predstavnici venecuelanske vlasti i opozicije pokazali želju za napretkom u traženju obostrano prihvaćenog i ustavnog rješenja, uključujući politička, ekonomska i izborna pitanja.

Ministarstvo je pozvalo obje strane na diskreciju u javnim izjavama, kako ne bi bio ugrožen pregovarački proces.

Maduro je na nacionalnoj televiziji rekao da je vlada pripremila osnovu za posredništvo Norveške posle mjesecima tajnih razgovora.

Opozicioni izvori takođe su naveli da je mjesecima bilo kontakata sa vladinim predstavnicima.

Bonus video: