Dobitniku Pulicerove nagrade nije odobrena viza za SAD

Izvršna urednica Asošiejted presa je rekla da je on bio ključni dio tima koji je dobio nagradu za međunarodno izvještavanje
2438 pregleda 0 komentar(a)
El Mofti držala telefon na kojem se vidjelo El Zikrijevo lice, Foto: AP
El Mofti držala telefon na kojem se vidjelo El Zikrijevo lice, Foto: AP

"Asošiejted pres" izrazio je razočaranje zato što njegov reporter iz Jemena Maad el Zikri nije mogao da prisustvuje ceremoniji na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, na kojoj je trebalo da mu bude uručena Pulicerova nagrada jer mu nije odobrena američka viza.

Maad el Zikri, Megi Majkl i Nariman el Mofti nagrađeni su Pulicerovom nagradom za izveštavanje iz Jemena. Egipatski državljani, Majkl i El Mofti prisustvovali su ceremoniji jer su imali vizu.

S obzirom na to da u Jemenu ne postoji ambasada SAD, državljanin te zemlje El Zikri podnio je zahtjev za vizu u Kairu. Bio je ranije ovog mjeseca na razgovoru, ali odgovor nije dobio, prenosi Tanjug.

"Jako smo razočarani što Maad nije dobio američku vizu na vrijeme i što nije prisustvovao ceremoniji. On je bio ključni dio tima koji je dobio nagradu za međunarodno izvještavanje. Njegovi izvještaji i video snimci iz Jemena bili su od suštinskog značaja", rekla je izvršna urednica AP Sali Bazbi.

Nagrađeni rad svjedoči o gladi, mučenju koje sprovode obje zaraćene strane, korupciji i pogibijima u napadima američkih dronova protiv islamskih militanata.

El Zikri je već podnosio zahtjev za američku vizu kada je trebalo da prisustvuje ceremoniji dodjele nagrada u Atini, u Džordžiji, kada je trebalo da primi Mekgilovu medalju za novinarsku hrabrost.

Tada mu je zahtjev za vizu odbijen.

Tokom dodjele Pulicerovih nagrada u utorak, El Mofti se povezao sa El Zikrijem preko interneta, tako da je on mogao da sluša ceremoniju i vidi publiku.

El Mofti je držala telefon na kojem se vidjelo El Zikrijevo lice, a zatim su ona, Majkl i urednik Li Kit izašli na binu da prime nagradu.

El Zikri je na blogu napisao da je to za njega bili divno iznenađenje i da se osjećao kao da je prisutan na ceremoniji.

Bonus video: