NISU USPJELI DA PREVAZIĐU NESLAGANJA

Japan odustaje od mirovnog sporazuma sa Rusijom

Bilo je predviđeno da sporazumom Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svjetski rat, ali dvije strane nisu uspjele da prevaziđu neslaganja o određenom broju istorijskih i bezbjednosnih pitanja
1857 pregleda 1 komentar(a)
Ostrvo Iturup, Foto: Shutterstock
Ostrvo Iturup, Foto: Shutterstock

Japan je odlučio da odbije potpisivanje okvirnog mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svjetskog rata na samitu G20 u Osaki krajem juna, piše japanski Asahi šinbun, pozivajući se na izvore iz vlade.

Bilo je predviđeno da sporazumom Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svjetski rat, ali prema navodima lista, dvije strane nisu uspjele da prevaziđu neslaganja o određenom broju istorijskih i bezbjednosnih pitanja.

Japan i Rusija će, kako se navodi, nastaviti pregovore o postizanju mirovnog sporazuma, ali se očekuje da će proces potrajati.

Tokio je sporazumom želio je da potvrdi zajedničku deklaraciju Sovjetskog Saveza i Japana iz 1956. u kojem Moskva izražava spremnost da preda južna kurilska ostrva Šikotan i Habomal kao gest dobre volje.

Japan zatim planira da pregovara sa Rusijom o suverenitetu nad preostala dva sporna ostrva - Iturupom i Kunaširom, prenosi Tas.

Međutim, nekoliko rundi pregovora na nivou šefova diplomatija pokazalo je da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg razmještanja američkog raketnog sistema na tim ostrvima.

Samit G20 održava se u Osaki 28. i 29. juna i predviđeno je da japanski premijer Šinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin održe radni sastanak.