SAD: Rijeka Misisipi plavi grad od 25.000 stanovnika

Gradonačelnik Džimi Vit izjavio je u subotu da ne vjeruje da će se privremenim nasipima zaustaviti voda, ali da se nada da će to dati vremena stanovnicima 800 kuća da se pripreme za evakuaciju
3792 pregleda 0 komentar(a)
Velika, pješčana barijera se raspala, Foto: Beta/AP
Velika, pješčana barijera se raspala, Foto: Beta/AP

Raspao se privremeni poplavni nasip u Burlingtonu, u Ajovi, duž rijeke Misisipi čiji vodostaj raste, te je vode stigla u centar tog grada.

Nacionalna meteorološka služba kaže da su zvaničnici Burlingtona potvrdili da se velika, pješčana barijera raspala u subotu popodne, izazivajući djelimičnu evakuaciju.

Burlington ima 25.000 stanovnika.

Proboj nasipa podsjeća na sličan 30. aprila u Davenportu, 120 kilometara uzvodno na Misisipiju.

Slično je uz rijeku Arkanzas, u istoimenoj državi, gdje službe Dardanela, naselja sa 4.500 stanovnika, pokušavaju da "posljednjim naporima" spriječe poplavu kroz takođe probijeni nasip koji je pod pritiskom rastućeg nivoa vode počeo da se raspada u petak.

Gradonačelnik Džimi Vit izjavio je u subotu da ne vjeruje da će se privremenim nasipima zaustaviti voda, ali da se nada da će to dati vremena stanovnicima 800 kuća da se pripreme za evakuaciju.

Vlasti idu od vrata do vrata u Nort Litl Roku, takođe u Arkanzasu, i govore stanovnicima da odu na viši teren zbog opasnosti od poplave rijeke Arkanzas.

Bonus video: