Sirija: U izraelskim napadima ubijena tri vojnika, ranjeno sedam

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je izraelska vojska rekla da su dva projektila ispaljena iz Sirije prema Golanskoj visoravni
1015 pregleda 0 komentar(a)
Izraelska vojska (Ilustracija), Foto: Reuters
Izraelska vojska (Ilustracija), Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2019. 09:42h

Izrael je napao sirijske vojne pozicije na jugu rano jutros, ubivši trojicu vojnika i ranivši još sedmoricu, javili su sirijski državni mediji.

Državna novinska agencija SANA je citirala neimenovanog vojnog zvaničnika koji je rekao da su napadnute vojne pozicije u južnom regionu Kuneitra kraj dijela Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom. U napadima je pričinjena i materijalna šteta.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja nadgleda rat u Siriji, a sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navela je da su izraelski borbeni avioni pogodili pozicije i skladište oružja iranske vojske i libanskog Hezbolaha.

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je izraelska vojska rekla da su dva projektila ispaljena iz Sirije prema Golanskoj visoravni, navodi AP.

Rečeno je takođe da nije bio izvještaja o žrtvama ili šteti. Izraelski mediji su javili da nisu aktivirane sirene za vazdušnu uzbunu.

Prošle nedjelje je izraelski avion pogodio sirijski vojni punkt nakon što je vojska rekla da je jedna protivavionska raketa ispaljena na izraelski borbeni avion. Sirijski mediji su javili da je jedan vojnik poginuo u tom udaru iz vazduha.

Izrael tvrdi da neće dozvoliti da se Iran koji je poslao snage da pomogne sirijskom predsjednika Bašaru Asadu u sirijskom građanskom ratu za stalno učvrsti u Sriji.

Godinama je Izrael uglavnom ćutao o napadima na Iran i šiitske milicije koje djeluju u susjednoj Siriji, podsjeća AP.

Međutim, u posljednjim mjesecima vojska i politički lideri sve češće govore o takvim aktivnostima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas na Tviteru napisao da je održao "bezbjednosne konsultacije nakon raketne vatre u subotu na Golansku visoravan u kojima je dao instrukcije vojsci da čvrsto odgovori", prenijeli su izraelski mediji.

"Nećemo tolerisati vatru na našoj teritoriji i odgovaramo sa svom snagom. To je u skladu sa politikom koju ja vodim i nastaviću da vodim za bezbjednost Izraela", rekao je Netanjahu.

Bonus video: