AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR PORUČIO:

Pompeo: SAD spremne da bez preduslova razgovaraju sa Iranom

On je međutim rekao da će SAD nastaviti da ulažu napore da se potpuno zaustave "destruktivne aktivnosti Islamske Republike i njenih Revolucionarnih snaga"
1048 pregleda 1 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su da razgovaraju sa Iranom "bez preduslova", izjavio je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

"Spremni smo da sa njima sjednemo za sto", rekao je Pompeo tokom posjete Švajcarskoj.

On je međutim rekao da će SAD nastaviti da ulažu napore da se potpuno zaustave "destruktivne aktivnosti Islamske Republike i njenih Revolucionarnih snaga".

Tenzije između Irana i SAD rastu od 2018, kada se Vašington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom, postignutog 2015. godine.

Od tada je Vašington ponovo uveo oštre ekonomske sankcije Teheranu koji je početkom maja najavio da će početi da se ne pridržava obaveza preuzetih po tom sporazumu.

Pozivajući se na iranske prijetnje američkim interesima u regionu, administracija predsjednika SAD Donalda Trampa poslala je nosač aviona i bombardere B-52 u Zaliv, i najavila da će dodatnih 1.500 američkih vojnika biti raspoređeno na Bliskom istoku.

Tramp je prošle nedjelje rekao da SAD ne traže promjenu režima u Iranu, već da žele da tamo ne bude nuklearnog oružja.

Preporučujemo za Vas