Kraljevski tretman za Trampa

Državna posjeta predsjednika SAD počela je uz velike počasti, ali zbog njegovog uplitanja u unutrašnju politiku Londona predstavlja jednu od najnekonvencionalnijih u istoriji Britanije
3051 pregleda 0 komentar(a)
: Trampa i Melaniju su primili i princ Čarls i njegova supruga Kamila, Foto: Reuters
: Trampa i Melaniju su primili i princ Čarls i njegova supruga Kamila, Foto: Reuters

Britanija je juče postavila crveni tepih za Donalda Trampa, a kraljica Elizabeta je bila na čelu pompezne svite koja je odavala počasti predsjedniku SAD čije uplitanje u političku krizu u Londonu prijeti da baci sjenku na državnu posjetu.

Počev od banketa sa 93-godišnjom kraljicom, koja ga je takođe povela u obilazak kako bi vidio istorijske predmete u Bakingemskoj palati, do čaja sa princom Čarlsom, Tramp i njegova supruga Melanija su dobili puni kraljevski spektakularni tretman. Trodnevna posjeta je predstavljena kao prilika za proslavu „specijalnog odnosa” sa SAD, jačanje trgovinskih veza i potvrđivanje bezbjednosne saradnje.

Međutim nepredvidivost 45. predsjednika SAD, njegovi stavovi prema izlasku Britanije iz Evropske unije, mogućem nasljedniku Tereze Mej na funkciji premijera i spor oko kineskog tehnološkog giganta Huavej su bacili sjenku na posjetu.

Odmah po dolasku u britansku prijestonicu, Tramp je obnovio svađu sa gradonačelnikom Londona Sadikom Kanom - koji je u nedjelju napisao da Britanija ne treba da prostre crveni tepih za Trampa - opisujući gradonačelnika kao „hladnokrvnog gubitnika”.

„Veoma se radujem da budem veliki prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva, radujem se mojoj posjeti”, napisao je Tramp na Tviteru nakon slijetanja.

Predsjedniku SAD je državnu posjetu Britaniji obećala sada već odlazeća premijerka Tereza Mej još u januaru 2017. kada je bila prva strana državnica koja se sastala sa njim.

Ako izuzemo kraljevsku pompu, ovo će biti najnekonvencionalnija državna posjeta u skorijoj britanskoj istoriji.

On se već duboko umiješao u turbulentnu britansku unutrašnju politiku, gdje se najmanje 13 kandidata nadmeće kako bi zamijenili Mejovu, koja je prošlog mjeseca najavila da napušta funkciju nakon što parlament nije usvojio sporazum koji je ona postigla sa Briselom. Tramp koji je redovno kritikovao premijerkinu taktiku, kazao je da Britanija mora da napusti blok do 31. oktobra, sa ili bez dogovora. Takođe je kazao da bi bivši šef diplomatije Boris Džonson bio „sjajan” potencijalni premijer i da tvrdokorni protivnik EU Najdžel Faraž treba da bude zadužen za pregovore sa EU.

Breksit je najvažniji geopolitički potez za Ujedinjeno Kraljevstvo od Drugog svjetskog rata i ukoliko bude realizovan London će se više oslanjati na SAD jer će olabaviti veze sa ostalih 27 članica bloka. Tokom sjutrašnjeg dana, u fokusu posjete će biti politika, biće organizovan doručak sa poslovnim liderima, sastanak sa Mejovom, novinska konferencija i večera u rezidenciji ambasadora SAD. Na sastanku sa Mejovom Tramp će, kako navodi Rojters, upozoriti Britaniju da bi bezbjednosna saradnja, koja je okosnica zapadne obavještajne mreže, mogla biti oštećena ukoliko London da dozvolu da kineski Huavej ima ulogu u izgradnji djelova 5G mreže. Trampova administracija je poručila saveznicima da ne koriste 5G tehnologiju i opremu jer strahuje da bi to omogućilo Kini da špijunira osjetljivu komunikaciju. Iz Huaveja poriču da su instrument kineske obavještajne službe.

Državni sekretrat SAD Majk Pompeo je prošlog mjeseca poručio Britaniji da je potrebno da promijeni stav prema Kini i njenom tehnološkom gigantu, predstavljajući drugu po veličini svjetsku ekonomiju kao prijetnju Zapadu i poredeći je sa onom koju je nekada predstavljao Sovjetski Savez.