Bijela kuća traži odlaganje blokade Huaveja?

"Iako administracija u Vašingtonu prepoznaje značaj tih odredbi za nacionalnu bezbjednost, određen broj agencija čuo je za značajnu zabrinutost širokog spektra potencijalno ugroženih dioničara, koji bi bili pogođeni" kada bi se pravila striktno primenjivala, kaže su u pismu u koje je Volstrit žurnal imao uvid
1113 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Jason Lee/Reuters
Ilustracija, Foto: Jason Lee/Reuters
Ažurirano: 10.06.2019. 09:01h

Direktor Kancelarije za upravljanje i budžet Rasel Vot zatražio je odlaganje primjene zabrane Huaveja, objavio je Volstrit žurnal.

Prema izvještaju lista, Vot je pismenim putem zatražio od potpredsjednika SAD Majka Pensa i članova Kongresa odlaganje primjene Akta o ovlašćenjima nacionalne odbrane koji sadrži odredbe usmjerene protiv Huaveja i zabranjuje agencijama SAD da posluju sa tom i drugim kineskim kompanijama.

Vot vjeruje da bi primjena tih odredbi rezultirala "dramatičnim smanjenjem" broja kompanija koje bi mogle da snabdijevaju vladu.

"Iako administracija u Vašingtonu prepoznaje značaj tih odredbi za nacionalnu bezbjednost, određen broj agencija čuo je za značajnu zabrinutost širokog spektra potencijalno ugroženih dioničara, koji bi bili pogođeni" kada bi se pravila striktno primenjivala, kaže su u pismu u koje je Volstrit žurnal imao uvid, prenosi portal B92.

Sjedinjene Države stavile su Huavej na crnu listu prošlog mjeseca, čime mu je otežano da posluje sa američkim kompanijama.

Kina je zauzvrat rekla kako stvara sistem za zaštitu svoje tehnologije.

"Kina... nikada neće dozvoliti određenim zemljama da koriste kinesku tehnologiju kako bi sprječavale razvoj Kine i kineskih preduzeća", objavio je Pipls dejli, ne objašnjavajući detaljnije ono što je zvanični Peking nazvao upravljanje nacionalnom tehnološkom bezbjednošću, kako je to prenijela agencija Sinhua.