Harec: Pljuvanje Palestincima u lice, Trampov čovjek nanosi štetu mirovnom procesu

Fridmanova izjava je takođe loš predznak za svakog ko teži pravednom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba zasnovanog na podjeli zemlje i priznanju prava oba naroda na samoopredjeljenje
263 pregleda 0 komentar(a)
Fridman i Tramp, Foto: Screenshot/Youtube
Fridman i Tramp, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 10.06.2019. 13:31h

Izjava ambasadora SAD u Izraelu Dejvida Fridmana kojom nagovještava da njegova zemlja daje zeleno svjetlo izraelskoj vladi da unilateralno anektira djelove Zapadne obale se graniči sa pljuvanjem Palestincima u lice, ocjenjuje danas liberalni izraelski list Harec u glavnom uvodniku pod nazivom "Trampov čovjek u Jerusalimu nanosi štetu mirovnom procesu".

Ona je takođe loš predznak za svakog ko teži pravednom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba zasnovanog na podjeli zemlje i priznanju prava oba naroda na samoopredjeljenje.

Dvije godine je Fridman radio na izradi nacrta takozvanog "sporazuma vijeka", izraelsko-palestinskog mirovnog plana, zajedno sa visokim savjetnikom i zetom predsjednika SAD Donalda Trampa Džaredom Kušnerom i Trampovim specijalnim predstavnikom za međunarodne pregovore Džejsonom Grinblatom.

"Pod određenim okolnostima mislim da Izrael ima prava da zadrži dio, ali vjerovatno ne cijelu, Zapadnu obalu", rekao je ambasador Fridman u subotu u intervjuu za Njujork tajms, ne navodeći koje bi to okolnosti bile.

Takođe je odbio da kaže kako bi SAD odgovorile ako bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu unilateralno započeo aneksiju Zapadne obale.

Te njegove izjave ocijenjene su kao pozicija izraelske desnice koja se zalaže za aneksiju i Harec smatra da mu uništavaju legitimitet poštenog posrednika i retroaktivno opravdavaju zabrinutost Palestinaca za Trampov plan. Oni su taj dugoočekivani plan unarijed odbacili.

Poslije ovakve izjave ambasadora ne iznenađuju sumnje Palestinaca izražene između ostalog u namjeri da bojkotuju konferenciju u Bahreinu krajem juna. Na tom skupu će SAD, kako se očekuje, objaviti ekonomski dio plana.

Fridman je u intervjuu čak optužio administraciju Trampovog prethodnika Baraka Obame što je dozvolila da se 2016. godine usvoji rezolucija Savjeta bezbjednosti UN u kojoj se navodi da izraelska naselja krše međunarodno pravo.

Ambasador je ocijenio da je to podrška tvrdnjama Palestinaca da "čitava Zapadna obala i istočni Jerusalim" pripadaju njima.Te teritorije i pojas Gaze osvojio je Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Harec smatra da Fridman griješi i obmanjuje kada kaže da je "sigurno Izrael ima pravo da zadrži jedan dio" Zapadne obale.

Kako navodi izraelski list, Izrael nema takvo pravo na osnovu međunarodnog prava jer okupirana teritorija ne može biti anektirana i to je bio stav administracije SAD do sada.

Odstupanje od te pozicije je razlog što je pet senatora Demokratske stranke SAD predložilo prošle nedjelje rezoluciju kojom se podržava rješenje sukoba dva naroda po modelu dvije države i protivljenje aneksiji bilo kojeg dijela Zapadne obale.

Demokrate znaju ono što zna takozvani mirovni kamp u Izraelu da samo rješenje sa dvije države može da garantuje prava oba naroda i aneksija teritorija je suprotna interesima Izraela.

U uvodniku se zaključuje da ako SAD iskreno žele da održe mirovnu konferenciju na kojoj će učestvovati Palestinci i da djeluju kao pošteni posrednik između dvije strane njeni predstavnici moraju biti neutralni.

Fridman predstavlja interese jevrejskih naseljenika desničara i ne ispunjava te uslove.

Bonus video: