"JEDINO RJEŠENJE ZA SMANJENJE TENZIJA JE ZAUSTAVLJANJE EKONOMSKOG RATA"

Zarif: SAD ne mogu da očekuju da će ostati sigurne

Zarif je takođe upozorio da ko god počne rat sa Iranom neće biti onaj ko će ga završiti
372 pregleda 0 komentar(a)
Mas i Zarif, Foto: Reuters
Mas i Zarif, Foto: Reuters

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je danas SAD da "ne mogu da očekuju da će ostati sigurne" poslije pokretanja, kako je rekao, ekonomskog rata protiv Teherana.

Zarif je uputio niz prijetnji zbog tekućih tenzija u Zalivu, u izjavi poslije sastanka sa svojim njemačkim kolegom Hajkom Masom u Teheranu.

Kriza potiče od odluke predsjednika SAD Donalda Trampa od prije nešto više od godinu dana da se SAD povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine, poslije čega su SAD ponovo uvele sankcije Iranu ciljajući prije svega njegov naftni sektor.

"Tramp je sam rekao da su SAD pokrenule ekonomski rat protiv Irana. Jedino rješenje za smanjenje tenzija u ovom regionu je zaustavljanje tog ekonomskog rata", rekao je Zarif.

Zarif je takođe upozorio da ko god počne rat sa Iranom neće biti onaj ko će ga završiti.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da njegova zemlja i druge evropske zemlje žele da nađu način da spasu nuklearni sporazum prema kome Iran treba da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje eknomskih sankcija.

Međutim Evropa još nije našla način kako da Iran izbjegne novouvedene američke sankcije.

Iran je dao Evropljanima do 7. jula da nađu način da spasu sporazum ili će prestati da se drže nekih od restrikcija koje on predviđa.

Iran je ranije upozorio da će nastaviti da obogaćuje uranijum do nivoa bližim potrebama za proizvodnju oružja.

Zarifov oštar ton vjerovatno je rezultat rastućeg iranskog nezadovoljstva Evropom i sve oštrijim američkim sankcijama protiv njegove zemlje.

Iranska nacionalna valuta, rial se sada mijenja za gotovo 130.000 za jedan dolara, u odnosu na 32.000 za dolar u vrijeme sporazuma iz 2015. godine. Time su obezvrijeđeni prihodi ljudi i podignute cijene skoro svakog proizvoda u zemlji.

Evropske zemlje obećale su da će uvesti mehanizam nazvan INSTEX koji bi dozvolio Iranu da trguje humanitarnom robom uprkos američkim sankcijama. Taj program međutim još nije pokrenut, na šta je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova ukazao prije izjava Zarifa i Masa novinarima.

Tramp je obrazložio povlačenje Amerike iz iranskog nuklearnog sporazuma navodima da njime nije ograničen iranski program balističkih raketa, niti je sporazum riješio, kako Amerikanci kažu, zloćudni uticaj Irana na Bliskom istoku.